Fusie Nederlandse Opera, Nationale Ballet en Muziektheater

La La La Human Steps repeteert in 2011 voor de wereldpremiere van Edouard Lock in het Muziektheater. Foto NRC / Maurice Boyer

De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam gaan fuseren. Op 1 januari volgend jaar gaan de drie organisaties op in één stichting. De fusie is de laatste stap naar een volledige integratie van de organisaties, die al jaren sterk met elkaar zijn verweven. De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet blijven bestaan als merknamen.

Volgens de organisaties zijn de organisaties de afgelopen 25 jaar zodanig met elkaar vergroeid dat de stap ‘logisch en natuurlijk’ is. Door de fusie ontstaat volgens de drie organisaties ‘een landelijk topinstituut voor opera en ballet’.

“De integratie betekent een grotere slagvaardigheid, een duidelijker profilering door eenduidiger aansturing en versterking van de mogelijkheden voor cultureel ondernemerschap.” - persbericht Het Muziektheater

In de nieuwe situatie gaat Het Muziektheater meer lijken op vergelijkbare huizen in Londen, Parijs, München of Brussel, schrijft redacteur Mischa Spel vanmiddag in NRC Handelsblad.

De organisatie van Het Muziektheater was sinds de opening van het gebouw in 1986 complex en aan verandering onderhevig. In de nieuwe situatie wordt de algemeen directeur eindverantwoordelijk voor de financiën. De subsidiestromen van opera en ballet blijven gescheiden, de invulling van de programmering is aan de artistiek directeuren.

De huidige artistiek directeuren van De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet, Pierre Audi en Ted Brandsen, worden de directeuren opera en ballet. Het is nog niet bekend wie de nieuwe algemeen directeur wordt.

Zowel op DNO, HNB als Het Muziektheater wordt bezuinigd vanaf 2013. De rijkssubsidie (ballet en opera) krimpt met 5 procent, voor de gemeentesubsidie (Muziektheater en ballet) wordt rekening gehouden met een terugloop van 12,5 procent.

    • Lex Boon