Fabrikanten willen alsnog order voor dienstpistolen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet een nieuwe aanbestedingsprocedure starten voor de 42.000 dienstpistolen die de politie nodig heeft. Dat is althans wat wapenfabrikanten Beretta en Walther vanmorgen voor de rechtbank in Den Haag hebben bepleit, in een kort geding tegen de politie.

Eind vorig jaar heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) het contract met het Duits-Zwitserse Sig Sauer voor de nieuwe politiewapens opengebroken. Sig Sauer was als eerste uit de bus gekomen bij de Europese aanbestedingsprocedure, maar in november maakte Opstelten bekend dat hun wapen niet aan de veiligheidseisen voldeed en dat de koop niet door zou gaan.

Na die afwijzing heeft de politie laten weten dat zij nummer twee van de lijst van de aanbesteding heeft gevraagd om de wapens te leveren, het Duitse Heckler & Koch. In reactie daarop spanden de fabrikanten Beretta en Walther een kort geding aan. Ze vinden het onredelijk dat Heckler & Koch nu de opdracht krijgt en willen een nieuwe aanbieding voor de order kunnen doen. „Opnieuw aanbesteden is nodig. De inschrijvingen zijn vervallen op het moment dat de politie het contract met Sig Sauer sloot. Dit is onderhandse opdrachtverlening”, zei de advocaat van Beretta vanmorgen.

De procedure rond de politiewapens duurt inmiddels pijnlijk lang. Doel was dat de politie eind 2009 al nieuwe dienstwapens zou hebben, omdat de oude Walther P5 niet meer voldeed. Daar kwamen twee rechtszaken tussen, omdat de aanbestedingsprocedure volgens twee marktpartijen niet volgens de regels was verlopen. Oók Heckler & Koch, het bedrijf dat nu dus de opdracht alsnog zou krijgen, stapte naar de rechter. Extra tijdverlies volgde toen bleek dat Sig Sauer de politie geen veilig wapen kon leveren.

De advocaat van de politie vroeg de rechter met die slepende procedure rekening te houden: „Een langere vertraging kan de politie zich niet veroorloven.” Verder betoogde zij dat er geen nieuwe procedure hoeft te komen, omdat de opdracht én de aanbieding van Heckler & Koch niet zijn veranderd. „Hoe kan de minister in de Tweede Kamer uitleggen dat een deugdelijke aanbesteding is gevoerd, dat de opdracht voor wapens nu precies hetzelfde is als een paar jaar geleden, en dat nog steeds geen nieuw pistool is aangekocht?” De rechter doet 24 januari uitspraak.