Export van popmuziek stijgt naar 81 miljoen euro

De Nederlandse muziekexport zit nog steeds in de lift. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Buma Cultuur, promotor van Nederlandse muziek, dit weekend bekend maakte tijdens het 26ste muziekfestival Eurosonic/Noorderslag in Groningen.

In 2010 steeg de Nederlandse muziekexport met 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het is voor de zesde keer op rij dat deze export stijgt.

De waarde die de Nederlandse muziekexport toevoegt aan de Nederlandse economie in 2010 is geschat op 81,44 miljoen euro. Het is omzet uit optredens, verkoop van muziek en auteursrechten.

Nederland blinkt uit in drie genres: dance/elektronische muziek (met internationale dj-lijst aanvoerende top-dj’s als Tiësto, Armin van Buuren, Afrojack en Laidback Luke) populair-klassiek (violist Andre Rieu en zijn orkest) en de (hard)rock-punk-metal (Epica, Born From Pain). De danceacts zorgen voor 64 procent van het exportbedrag.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur, blijkt verder dat bij het meeste aantal optredens in het buitenland dj Laidback Luke de lijst aanvoert met 149 optredens in 2010. Hij is daarmee overigens niet de muzikant die het meest verdiende. Laidback Luke maakte in 2010 remixen voor onder andere de Britse popster David Guetta, Martin Solveig en Moby. Hij heeft vrijwel non-stop optredens over de hele wereld.

Verder in de toptien: dj Chuckie (146 keer in het buitenland), wiens ‘Dirty Dutch’-stijl zorgt voor een explosie aan optredens, dj Tiësto (154, door onder meer vijf uitverkochte Arena-concerten in Australië en een tournee door Amerika) en de grote verrassing van 2010: Afrojack (123 optredens, mede dankzij zijn wereldhit Take Over Control).

Voor de Nederlandse club-dj’s is de Amerikaanse markt in 2010 duidelijk verder opengebroken. Dat is het land waar ze nu het vaakst worden geboekt.

Hardcore en hardstyle-artiesten als Showtek en Headhunterz staan jaarlijks op populaire evenementen in Duitsland, België, Italië en Spanje. Maar de Nederlandse artiesten treden het meest op in Duitsland (1.100 concerten) en België (meer dan 750).

Violist en orkestleider Andre Rieu zakte door ziekte in 2010 naar de 19de plek met 78 buitenlandse optredens. Zanger Herman van Veen trad 61 keer op in Duitsland en Frankrijk. Opmerkelijke outsiders die het goed doen zijn indie singer-songwriter Kim Janssen en trance-dj Menno de Jong.

Meer dan 450 Nederlandse acts waren in 2010 actief in het buitenland. Bij elkaar deden ze zo’n 8.000 optredens.

    • Amanda Kuyper