Eindzege voor trucker De Rooy in Dakar Rally

Gerard de Rooy treedt in de voetsporen van zijn vader Jan, die de rally in 1987 op zijn naam schreef.

Gerard de Rooy heeft voor het eerst in zijn carrière de Dakar Rally gewonnen. De koppositie van de Brabantse trucker kwam gisteren in de laatste etappe in Peru over 29 kilometer, waarin hij als zesde eindigde, niet meer in gevaar.

Hans Stacey, in 2007 de laatste Nederlander die de eindzege behaalde in de Dakar Rally, maakte het feestje compleet door op ruim 50 minuten als tweede te eindigen in het algemeen klassement. Met zijn overwinning in de Dakar Rally treedt De Rooy (31) in de voetsporen van zijn vader Jan, de winnaar in 1987 – toen de rally nog in Afrika werd verreden. Sinds 2009 wordt de wedstrijd in Zuid-Amerika gehouden.

De slotetappe werd gewonnen door de Italiaan Miki Biason. Stacey eindigde op iets meer dan 100 seconden als derde, terwijl De Rooy 3.40 minuten toegaf en zesde werd. Na de etappe van zaterdag had De Rooy een voorsprong van maar liefst 53.16 minuten op zijn teamgenoot Stacey. Met bravoure riep hij dat de eindzege hem alleen nog kon ontgaan als hij „achteruit moest gaan rijden”.

Bij de auto’s ging de overwinning naar de Fransman Stéphane Peterhansel. Het was al zijn tiende zege in de Dakar Rally: viermaal won hij bij de auto’s en zes keer bij de motoren.

Cyril Despres behaalde de eindzege bij de motoren. De Fransman kwam in de laatste etappe als tiende over de finish. Achter Despres werd de Spanjaard Marc Coma tweede. De Portugees Helder Rodrigues eindigde als derde. (Novum)