Egypte vraagt IMF om hulp, kampt met brandstoftekort

Caption: Egyptians wait in their cars at a gas station in Cairo, Egypt, Monday, Jan. 16, 2012. Rumors of increased prices have led to Egyptian citizens hoarding gas, leading to shortages. (AP Photo/Ahmed Ali)
Caption: Egyptians wait in their cars at a gas station in Cairo, Egypt, Monday, Jan. 16, 2012. Rumors of increased prices have led to Egyptian citizens hoarding gas, leading to shortages. (AP Photo/Ahmed Ali) Egyptenaren in de rij bij een tankstation in Kairo. Geruchten dat de brandstofprijzen zullen stijgen zorgen ervoor dat inwoners benzine hamsteren. Foto AP / Ahmed Ali

Egypte heeft het Internationaal Monetair Fonds gevraagd om 3.2 miljard dollar (ruim 2.5 miljard euro) aan financiële hulp nu het land kampt met een brandstoftekort. Volgens analisten laat dit zien dat in Egypte de economische problemen in het land steeds zorgwekkender worden.

De internationale reserves van Egypte slonken het afgelopen jaar met ruim twee miljard dollar naar 18,1 miljard en ook waarschuwde premier Kamal El Ganzouri in december al dat de bodem van de Egyptische schatkist in zicht komt. Volgens Kairo moet de aanvraag bij het IMF een begrotingstekort vullen dat is ontstaan door de aanhoudende politieke onrust in het land, meldt persbureau Reuters.

AFP berichtte in november ook al over de economische problemen in Egypte:

In juni vorig sloeg de militaire leiding in Egypte nog eenzelfde aanbod van het IMF af omdat de transitie naar de huidige interim-regering nog niet voltooid was. Maar sinds die tijd staat de Egyptische pond zwaar onder druk, onder andere omdat ook de toeristische sector vrijwel ingestort is door de sociale onrust in het land. Vorige week vroeg Kairo daarom formeel om een gesprek met het fonds over een mogelijk financieringsprogramma. Naar verwachting zullen eind deze maand vertegenwoordigers van het IMF het land bezoeken.

Ondertussen is er een schijnbaar tekort aan brandstof ontstaan in Egypte. Dat leidt sinds zaterdag tot lange rijen bij tankstations. Volgens automobilisten is dit een voorteken dat de regering de subsidies op brandstof wil schrappen, al wordt dit door woordvoerders ontkracht. Het brandstoftekort wordt volgens hen veroorzaakt door gewetenloze handelaren.

Toch speculeren Egyptenaren dat Kairo hen wil voorbereiden op hogere brandstofprijzen aangezien de subsidies zwaar drukken op de schatkist. Volgens persbureau AP spendeert Egypte veertig procent van zijn begroting aan het verstrekken van voedsel-en brandstofsubsidies. Omdat meer dan veertig procent van de 85 miljoen inwoners op of onder de armoedegrens leeft, zijn deze uitgaven noodzakelijk.