Eet de blauwe maandag weg

Moeite met opstaan vanochtend? De poes op weg naar de badkamer een rotschop verkocht? Gevloekt nog voor het ontbijt? Ik hoor het al, gevalletje blauwe maandag. Wees gerust, het ligt niet aan u. De derde maandag in januari is namelijk de depressiefste dag van het jaar. ‘Blue Monday’ werd een paar jaar geleden geïntroduceerd door

Moeite met opstaan vanochtend? De poes op weg naar de badkamer een rotschop verkocht? Gevloekt nog voor het ontbijt? Ik hoor het al, gevalletje blauwe maandag. Wees gerust, het ligt niet aan u. De derde maandag in januari is namelijk de depressiefste dag van het jaar.

‘Blue Monday’ werd een paar jaar geleden geïntroduceerd door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Aan de hand van een formule waarin heerlijk concrete factoren als W (het weer), T (hoe lang geleden het Kerst was) en Q (de status quo van de goede voornemens) worden gewogen, komt hij tot de conclusie dat we ons precies vandaag op ons allermistroostigst voelen.

Jaloerse collega-psychologen beweren dat het fenomeen in werkelijkheid zou zijn bedacht door de pr-afdeling van een reisbureau en Arnall er tegen betaling zijn naam aan heeft verleend. Maar wat maakt het uit? Commercieel of niet, het is geinig bedacht. En aan het chagrijnpeil dezer dagen te voelen, kan de formule er niet al te ver naast zitten.

Afijn, de uitdaging zit hem erin vandaag zonder kleerscheuren door te komen. Dekens over het hoofd en in bed blijven is altijd een goede optie. Maar wat je ook kunt doen is iets verrukkelijks te eten plannen voor vanavond. Iets waar je vrolijk van wordt, en warm van binnen, en waar je je de hele dag op kunt verheugen. Iets wat misschien wel te feestelijk lijkt voor een maandag, maar toch heel makkelijk te maken is. Iets als deze fazant met zuurkool en gebakken appel.

En nu niet gaan mopperen dat zo’n vogel een uur in de oven moet. Dan eet je gewoon een keer wat later. Duik je ondertussen nog even in bed, met de dekens over je hoofd en de rest van die voor dit maal benodigde fles cider. Zo’n officiële miesmuisdag is tenslotte wat je er zelf van maakt.

Bestrooi de fazant van binnen en van buiten met zout en peper. Verhit een klont boter en een scheutje olijfolie in een ovenbestendige braadpan en braad de vogel rondom aan. Haal hem uit de pan en fruit de ui en knoflook in het braadvet. Voeg de zuurkool, jeneverbessen en cider toe en schep goed om.

Maak een dekentje van plakjes ontbijtspek op de zuurkool. Leg de fazant erop, dek alles af met een deksel of aluminiumfolie en braad in ongeveer 1 uur gaar. Haal het laatste kwartier het folie weg.

Bak de partjes appel bruin in een klont boter met een klein snufje suiker en een nog kleiner snufje zout en serveer bij de fazant en zuurkool.

Fazant zuurkool

1 panklare fazant

roomboter, olijfolie

1 kleine ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, gesnipperd

500 g zuurkool, afgespoeld

5 jeneverbessen, gekneusd

2,5 dl appelcider of niet te droge witte wijn

60 g ontbijtspek

2 kleine appels of 1 grote, geschild en in partjes