De regering moet zich schamen voor desinteresse

Bart van der Boom neemt het op voor de Nederlandse regering in Londen – en de geallieerden – voor wat betreft hun wetenschap van de Shoah (Opinie, 10 januari), naar aanleiding van de roep om excuses voor het gebrek aan aandacht voor de deportatie van – en massamoord op – de Nederlandse Joden.

Er zijn niet veel mensen meer die nog zitten te wachten op die excuses, maar als er iets is waarvoor de Nederlandse regering zich zou moeten schamen, dan is het veel meer de ongeïnteresseerde, en zelfs onwelwillende, houding na de bevrijding ten opzichte van de overlevenden en de nabestaanden van de vermoorde Joden.

Wetenschap van de Nederlandse regering in ballingschap was overigens minder relevant dan die van de geallieerden, en hun wegkijken. Bizar is in dit verband het verschil dat Van der Boom maakt tussen de wetenschap in 1942 bij de geallieerden van de „politiek van systematische uitroeiing”, en de „gedetailleerde en betrouwbaar ogende informatie over massale vergassing”, in de zomer van 1944. Het eerste mag volgens Van der Boom niet worden opgevat als een „officiële erkenning van ‘de Holocaust’”. In deze opvatting telt blijkbaar pas de methode van systematische uitroeiing!

A.H. Trijbits

Oosterbeek

    • A.H. Trijbits