De fysio zelf betalen kost me 2.000 euro

Nederland - Borger- Drenthe - 12-01-2012 Henk Oldengarm reuma patient. Foto: Sake Elzinga

Naam: Henk Oldengarm (68)is boekhouder

Henk Oldengarm slikt negen pillen per dag. Een ontstekingsremmer, een antireumaticum, een slaapmiddel, een maagbeschermer, een bloeddrukverlager en een paar pijnstillers. Hij doet oefeningen wanneer hij opstaat en oefeningen onder de douche. Dat doet hij al veertig jaar.

Je hebt geen keus met reuma, zegt Oldengarm. „Als je al die troep niet slikt, kun je niet meer bewegen”. En als je niet meer kunt bewegen, worden je spieren en gewrichten stijf. En dan slijten ze nog harder dan anders.

Vlak na zijn huwelijk, hij was 28, kreeg Henk reuma. „Dan krijg je wel wat voor je kiezen hoor.” Hij werkte toen in de bouw en was in opleiding om aannemer te worden. Dat kon niet doorgaan. Dus werd hij boekhouder op een kantoor en zat hij gedeeltelijk in de WAO. Dat werk deed hij tot zijn 62ste.

Zijn vrouw is bij hem gebleven. Toch al 42 jaar. Ze hebben drie kinderen en vijf kleinkinderen.

Oldengarm fietst, wanneer hij de energie heeft. Hij loopt en beweegt zo veel mogelijk. Vroeger kregen reumapatiënten gips; tegenwoordig wordt geadviseerd juist veel te bewegen. Twee keer per week gaat Oldengarm naar de fysiotherapeut, om hem te helpen in beweging te blijven. En dat is nu het zure: sinds 1 januari worden die sessies – 104 per jaar – niet meer vergoed. Wat overblijft is één keer fysiotherapie in de twee weken. Oldengarm: „Als ik 77 beurten zelf moet betalen, ben ik ruim 2.000 euro per jaar eraan kwijt!”

Oldengarm wilde zich in december laten bijverzekeren, met een duur aanvullend pakket, maar zijn zorgverzekeraar weigerde hem. „Die juffrouw van de zorgverzekeraar zei: bent u meer dan 20 keer naar de fysiotherapeut geweest in 2011? Ik zei: ja natuurlijk, ik ben reumapatiënt. En toen vroeg ze: bent u van plan dit jaar weer meer dan twintig keer de fysiotherapeut te bezoeken? Ik zei: ja natuurlijk, ik ben reumapatiënt! En toen zei ze dat ze mij dan niet mocht aannemen.”