Cruijff weigert elke samenwerking met Louis van Gaal

Een samenwerking bij Ajax tussen Johan Cruijff en beoogd algemeen directeur Louis van Gaal is definitief van de baan. Dat stelt Cruijff vandaag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. „Ik word zo langzamerhand moe van alle politieke spelletjes”, schrijft hij.

Cruijff had van de nieuwe voorzitter Hennie Henrichs het verzoek gekregen in gesprek te treden met Van Gaal, met wie hij gebrouilleerd is. Dat voorstel is volgens de voormalig wereldvoetballer in alle geledingen van de club negatief beoordeeld. „Hoewel ik tijdens de laatste ledenvergadering een brief voor heb laten lezen, waarin ik met duidelijke argumenten heb aangegeven dat dit een gepasseerd station is, proberen bepaalde figuren binnen de club dit toch door te drukken.”

„Daarbij wordt nogal gegoocheld met een motie die ook tijdens dezelfde vergadering is aangenomen. Alle mensen die ik heb gesproken en ook bij de stemming aanwezig zijn geweest, zeggen dat dit voorstel een soort van symbolisch gebaar was, maar nooit als opdracht is bedoeld.”

Woensdag dient het hoger beroep van een kort geding dat Cruijff en zijn medestanders – vooral jeugdtrainers – aanspanden tegen diens medecommissarissen Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids. De voorzieningenrechter schorste op 12 december de voorgenomen aanstelling van directeuren Van Gaal en Martin Sturkenboom. De vier gedaagde commissarissen en de Ajax-directie zijn het oneens met de uitspraak.

De Ajax Supporters Delegatie – die bestaat uit zes supportersverenigingen – heeft intussen in een open brief aan de bestuursraad het vertrouwen opgezegd in de vier commissarissen die zonder medeweten van Cruijff de komst van Van Gaal hebben voorbereid. De supporters vragen Henrichs als voorzitter van de bestuursraad druk te zetten op het viertal „om het hoger beroep te laten varen, alsnog vrijwillig op te stappen en volledige medewerking te verlenen aan hun opvolging”.