Cruijff: samenwerking met Van Gaal is een gepasseerd station

Johan Cruijff met naast hem Wim Jonk tijdens de eerste zitting van het kort geding. Foto NRC / Olivier Middeldorp

Een samenwerking tussen Louis van Gaal en Johan Cruijff is volledig van de baan. In zijn wekelijkse column lijkt Cruijff voor eens en voor altijd te willen benadrukken dat die optie een gepasseerd station is.

Binnen Ajax zijn er volgens Cruijff nog altijd mensen die aandringen om Van Gaal samen te laten werken. Ondanks dat hij tijdens de laatste ledenvergadering duidelijk heeft aangegeven dat hiervan geen sprake zal zijn proberen “bepaalde figuren dit toch door te drukken” volgens Cruijff:

“Daarbij wordt nogal gegoocheld met een motie die ook tijdens dezelfde vergadering is aangenomen. Alle mensen die ik heb gesproken en ook bij de stemming aanwezig zijn geweest, zeggen dat dit voorstel een soort van symbolisch gebaar was, maar nooit als opdracht is bedoeld.”

‘Samenwerking is volledig van de baan’

Cruijff doelt op een groep leden die tijdens de laatste ledenvergadering een motie indienden om Cruijff en Van Gaal te laten onderhandelen over een samenwerking. Het gaat hierbij om Cees van Oevelen, Marc Stuut, Dennis Bogaard, Richard Louwers, Reinier van Dantzig, Mark Geestman en Piet Keizer.

Volgens Cruijff zijn Van Gaal en hijzelf hier toen over gepolst en is het aan andere geledingen binnen Ajax voorgelegd. “Heinrichs heeft het dus onderzocht en daarmee is dit onderdeel nu volledig van de baan.” In zijn column laat de legendarische nummer 14 weten helemaal klaar te zijn met de zaak:

“Ik word zo langzamerhand moe van alle politieke spelletjes. Ik heb begrepen dat ook Ajax advocaten heeft moeten inschakelen om van de raad van commissarissen af te komen. (…) Nu willen de commissarissen zogenaamd namens Ajax via de rechter iets terug gaan draaien waar bijna iedereen binnen Ajax achter staat.”

In december deed de rechter uitspraak in het kort geding dat Johan Cruijff en een groep jeugdtrainers tegen de raad van commissarissen had aangespannen. De rechter oordeelde toen dat de aandeelhouders het vertrouwen in de Raad van Commissarissen moeten uitspreken en legde het besluit over de benoeming van Louis van gaal als algemeen directeur bij de aandeelhouders. Ajax en de vier leden van de Raad van Commissarissen legden zich niet neer bij de uitspraak, en beide partijen gingen in hoger beroep. Dit dient aanstaande woensdag.

Sportredacteur van NRC Handelsblad Bart Hinke noemde dit hoger beroep eerder “zeker niet kansloos”:

“De uitspraak hield kort gezegd in dat de raad van commissarissen eerst het vertrouwen moet krijgen van de aandeelhouders van Ajax NV alvorens tot de benoeming van Van Gaal overgegaan kan worden. Hoogleraar Ondernemingsrecht Harm-Jan de Kluiver zei gisteren al in NRC dat die volgorde zeker geen algemeen beginsel van vennootschapsrecht is. Impliciet houdt de uitspraak van de rechter van gisteren in dat, om belangrijke besluiten te nemen, je eerst de aandeelhoudersvergadering de mogelijkheid moet geven de commissarissen te ontslaan. De vraag is hoe daar in hoger beroep over geoordeeld wordt.”

Op de steun van Ajax-supporters kan Johan Cruijff wel rekenen. Vorige maand is een groep supporters een online petitie gestart tegen het bestuur van de club. Deze is nog steeds actief en inmiddels volgens de site inmiddels door 11.500 mensen ondertekend.

    • Annemarie Coevert