CDA speculeert over leider

Bij het CDA wordt steeds openlijker gespeculeerd over wie de nieuwe partijleider moet worden. Dit weekend schoof oud-staatssecretaris Jack de Vries fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma naar voren als leider. De Vries is ook lid van het zogeheten Strategisch Beraad van de partij, dat zaterdag op het partijcongres met voorstellen voor de toekomstige koers komt.

In het tv-programma Brandpunt zei De Vries dat hij Van Haersma Buma „een volstrekt herkenbare christen-democraat” vindt. Hij straalt volgens hem uit wat het CDA nodig heeft: „Betrouwbaarheid, degelijkheid en visie op lange termijn.” Dat hij te saai zou zijn, hoeft volgens De Vries geen nadeel te zijn. „Men vond Jan Peter Balkenende ook altijd saai.” 

Volgens een peiling van Maurice de Hond is de achterban van het CDA minder enthousiast: slechts 9 procent ziet in hem de geschikte leider. CDA’ers prefereren minister van Financiën De Jager (31 procent) of oud-minister van Verkeer Eurlings (24 procent). Beiden hebben gezegd dat ze niet in zijn voor het leiderschap. Sinds duidelijk is dat vicepremier Verhagen zich geen kandidaat zal stellen, ligt de leiderschapskwestie wijd open.

Andere namen die vallen zijn die van Liesbeth Spies, minister van Binnenlandse Zaken, en Cees Veerman, oud-minister van Landbouw.

Premier Rutte vindt niet dat de verwarring bij het CDA over koers en leiderschap de samenwerking in het kabinet negatief beïnvloedt. In het programma Buitenhof zei Rutte: „Ik heb niet het begin van een aanwijzing dat dat tot gedoe leidt.”

Volgens Maurice de Hond zit de PVV „duidelijk in een matige electorale periode”. In zijn laatste peiling krijgt de PVV 21 zetels; 3 minder dan de partij nu heeft en 6 minder dan in een peiling een maand geleden. „Wilders (en de PVV) lijkt een deel van zijn electorale magie kwijt te zijn”, stelt De Hond.

Samenzang van links: pagina 9