brief uit Turkije

De befaamde Turkse journalist Ece Temelkuran (1973) werd onlangs ontslagen door haar krant, Habertürk. Tegen de Libanese internetkrant Al-Akhbar zei ze dat haar laatste twee artikelen mogelijk „te controversieel” waren, omdat ze premier Erdogan op de hak nam. Er zitten nu tussen de zeventig en honderd journalisten in de gevangenis in Turkije. Repressie tegen journalisten neemt toe.

„Mijn ontslag kwam niet echt als een verrassing omdat mijn stellingname voor gearresteerde journalisten en tegen het bloedbad [35 Koerdische burgers werden op 28 december gedood bij een bombardement aan de grens met Irak] te ver ging voor de gevestigde media. Want de premier bedreigde degenen die de term "massamoord" gebruiken en ik heb dat woord gebruikt op Twitter en andere sociale media.

„Het gebruik van bepaalde termen kan politieke en ethische verantwoordelijkheid met zich meebrengen. Dus als je het woord ‘massamoord’ gebruikt, moet de premier zich mogelijk verontschuldigen voor dat bloedbad, en daar heeft hij geen zin in. Hij geeft liever de media de schuld.

„Deze keer worden [de aanvallen] gedaan uit naam van ‘democratie’, of zoals aanhangers van de AKP het noemen ‘voortgezette democratie’. Deze keer is het moeilijk om bekendheid te krijgen voor het feit dat we worden onderdrukt. Als er een coup was geweest en geüniformeerde fascistische generaals aan de macht waren gekomen was het makkelijker geweest de slechteriken aan te wijzen. Nu is het gecompliceerder omdat het fascisme zich deze keer niet in uniform vertoont. Daarom hebben internationale media er ook zo lang over gedaan om te begrijpen wat er werkelijk gaande is in Turkije.

„[...] Gevestigde westerse media dienen de belangen van het buitenlands beleid van hun eigen regeringen. Daarom wilden zij graag dit model zien van islamitische democratie, dat er van buitenaf goed uitziet. Waarbij het volk net zoveel vrijheid heeft als nodig is voor een oriëntaals land. Maar ‘bon pour l’orient’ is niet goed genoeg. Niet voor de bevolking van Turkije of voor de rest van het Midden-Oosten.

„Tegenover de westerse wereld tracht het regime zich democratisch te tonen, en ten opzichte van het Oosten toont het zijn islamitische gezicht. Het is duidelijk geen democratie meer.

„En wat de islam aangaat, ik ben geen expert, maar zoveel wreedheid kan niet voortvloeien uit een religie. Een groeiend aantal mensen herinnert Erdogan aan wat hij over Bashar Assad gezegd heeft: ‘een president die zijn eigen volk vermoord, is niet langer legitiem.’”

„Nu ben ik doodsbang, niet noodzakelijkerwijs omdat ik misschien opgesloten word, maar ik voel dat stempel van ongewenst persoon van de regering. [...] Het zou me verbazen als er nog een krant is die mij nu een baan geeft.”

Het gesprek met Temelkuran kan gelezen worden op: english.al-akhbar.com