'Bij Milan heb ik leren vechten'

Urby Emanuelson speelde de volle negentig minuten in de Italiaanse stadsderby tegen Inter (0-1). „Meters maken en ballen veroveren.”

Stephan El Shaarawy, left, Urby Emanuelson, center, Gennaro Gattuso, right, of AC Milan during a training session at Al Ahli Club in Dubai, United Arab Emirates, Friday Dec. 30, 2011. (AP Photo/Karl Jeffs) AP

Urby Emanuelson, de middenvelder die Ajax vorig seizoen verruilde voor AC Milan, hoopt zich met het oog op het EK voetbal terug te knokken in het Nederlands elftal. In San Siro gaf hij gisteravond na de verloren derby tegen Inter uitleg.

Was je verrast dat je speelde?

„Ik had er wel rekening mee gehouden. De laatste wedstrijden heb ik een goede indruk achtergelaten, waardoor het geen verrassing voor me was. Natuurlijk had de trainer ook andere opties, maar ik ben blij dat hij voor mij heeft gekozen.”

Baalde je dat je in de tweede helft van aanvallende middenvelder naar verdediger werd verplaatst?

„Ik zat lekker in de wedstrijd, maar moest inderdaad een linie terug in de tweede helft. Dat ging een stuk minder, ja. Aan de andere kant begrijp ik het ook wel. De trainer wilde meer aanvallende impulsen door Robinho in te brengen.”

Je staat dit seizoen regelmatig in het basiselftal bij Milan. Waarin ben je als voetballer beter geworden?

„Ik denk dat ik hier heb leren vechten. De overstap van Ajax naar Milan was voor mij een goede uitdaging. Ik heb geleerd voetbal vanuit een ander perspectief te bekijken. In Nederland gaat het vooral om het voetbal, hier moet je echt meters maken en ballen veroveren. Ik probeer gewoon mijn best te doen en dan zien we wel.”

Misschien eindigt dat wel weer bij Oranje.

„Ik moet er met mijn prestaties voor zorgen dat de mensen weer over mij gaan praten. Ik probeer de bondscoach onder druk te zetten, zodat hij straks niet meer om mij heen zal kunnen.”

Welke rol vervult je ervaren ploeggenoot Clarence Seedorf voor jou bij Milan?

„Clarence, Mark van Bommel en Zlatan Ibrahimovic, die ik nog ken van mijn tijd bij Ajax, proberen mij te helpen. Dat is fijn. Zeker van iemand als Clarence, die in feite ook een concurrent van mij is, is dat bijzonder. Maar het gaat goed. Ik ben groeiende.”

    • Jan Cees Butter