Australian Open voor Nederlanders Huta Galung en Rus alweer voorbij

Concentratie vanochtend bij Huta Galung, het was echter niet genoeg voor de Haarlemmer. Foto AP / Aaron Favila

De eerste Grand Slam van het jaar zit er voor Jesse Huta Galung en Arantxa Rus alweer op. Huta Galung verloor in de eerste ronde van de Australian Open direct van de Argentijn Carlos Berlocq. Rus ging in Melbourne in twee sets onderuit tegen Lesia Tsurenko uit Oekraïne: 6-7 en 1-6.

Huta Galung had zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi en kwam ook tegen Berlocq goed uit de startblokken. De nummer 233 van de wereld won de eerste set, maar liet het vervolgens op de beslissende momenten afweten. Na bijna 3,5 uur spelen trok de mondiale nummer 67 de partij definitief naar zich toe: 6-2, 3-6, 6-7 en 3-6. Huta Galung kwam sinds zijn debuut in 2008 in het enkelspel nog niet verder dan de eerste ronde op een Grand Slam-toernooi.

Rus trof een tegenstandster die 34 plaatsen lager staat, maar kon dat verschil in ranking niet tot uitdrukking brengen op de baan. Na de eerste set in een tiebreak te hebben verloren, kwam ze er in de tweede niet meer aan te pas. De nummer 77 van de wereld leverde in de anderhalf uur durende partij in totaal zeven keer haar service in. De Delftse haalde vorig jaar in Melbourne nog de tweede ronde.

    • Jules Seegers