Australian Open begint met ruzie Nadal-Federer

De toptennissers verschillen van mening over de volle speelkalender.

Afgelopen nacht is in Melbourne de Australian Open begonnen. Voorafgaand aan de start van het eerste grandslamtoernooi van 2012 had de Spanjaard Rafael Nadal stevige kritiek op de Zwitser Roger Federer. Nadal vindt dat Federer zich als voorzitter van de spelersraad van de organisatie van proftennissers ATP moet uitlaten over het zware speelschema. De twee rivalen zijn altijd respectvol met elkaar omgegaan, maar de discussie over de kalender lijkt een conflict te veroorzaken tussen de toptennissers. Veel spelers, onder wie Nadal, vinden dat het speelschema ingekort moet worden. Federer liet gisteren echter weten dat hij niet als ‘front man’ de problemen aan de orde wil stellen.

Nadal is het daar niet mee eens. „Zwijgen komt hem goed uit. Alles is positief. ‘Het is allemaal goed voor mij, ik zie eruit als een gentleman’ en de rest kan zelf branden”, zei Nadal over Federer.

Nadal en de Brit Andy Murray hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk geklaagd over de in hun ogen overvolle kalender. Spelers hebben zaterdag tijdens een vergadering in Melbourne weer gesproken over eventuele stakingsacties. Nadal zei dat de spelers hun toevlucht zullen nemen tot „stevige acties” als de kalender niet wordt ingekort.

Komende nacht (Nederlandse tijd) komen waarschijnlijk twee Nederlandse tennissers in actie in de eerste ronde: Robin Haase treft het Amerikaanse servicekanon Andy Roddick en Michaëlla Krajicek speelt tegen de Duitse Kristina Barrois.

Afgelopen nacht zouden Arantxa Rus en Jesse Huta Galung hun wedstrijden in de eerste ronde spelen. Huta Galung had zich zaterdag via het kwalificatietoernooi geplaatst voor het hoofdtoernooi. (AP)