Anish Giri (17) verslaat met kalm eindspel WK-kandidaat Boris Gelfand

Het gaat hard met het jonge Nederlandse schaaktalent Anish Giri. Zijn fans hopen dat hij de komende weken in Wijk aan Zee om de eindzege kan blijven meestrijden.

Sterk en beheerst, met de rustige slag van een ervaren professional, koerste de 17-jarige Nederlandse kampioen Anish Giri in het weekeinde naar een hoge plaats op de ranglijst van het Tata Steel schaaktoernooi.

Zaterdag won hij met zwart van Boris Gelfand, de man die over een paar maanden een match om het wereldkampioenschap gaat spelen tegen Anand. Het was een zware en lange partij waarin Giri al vroeg een pion buitmaakte. Gelfand zette zich schrap en bood urenlang verzet, maar de kalme eindspeltechniek van Giri bracht de vis op het droge.

Giri’s partij van gisteren tegen Teimoer Radjabov was kort en levendig, vooral door het ondernemende spel van Radjabov, die eerst een pion offerde en daarna een kwaliteit. Dat laatste offer nam Giri wijselijk niet aan.

Voor zijn fans was het misschien teleurstellend dat hij kort daarna remise aanbood, maar objectief gezien was dat gerechtvaardigd.

Giri heeft zich het hoofd niet op hol laten brengen door zijn verrassende overwinning in het sterke toernooi in Reggio Emilia, anderhalve week geleden. Zijn groei als schaker gaat snel. Vorig jaar scoorde hij in de hoofdgroep van Wijk aan Zee vijftig procent en dat werd toen, ook door hemzelf, als een groot succes beschouwd.

De magere jaren waarin Nederlanders bijna automatisch in de onderste helft van de ranglijst eindigden, waren voorbij. Dit jaar leeft de hoop dat Giri zich in de strijd om de eerste plaats kan mengen.

Makkelijk zal dat niet zijn, want in Wijk aan Zee zijn ook Magnus Carlsen en Levon Aronian aanwezig, de nummers een en twee van de wereldranglijst. Aronian won zijn beide partijen en staat na twee ronden alleen bovenaan. Aan het begin van het toernooi zei hij dat hij de afgelopen jaren wel goed gespeeld had, maar toch niet goed genoeg, en dat 2012 het jaar moest worden waarin dat verbeterde. Als je op halve kracht nummer twee van de wereld wordt, dan moet je wel een bijzonder schaker zijn.

Dat hij dat inderdaad is, bewees Aronian weer eens met zijn bezienswaardige overwinningen op Vugar Gashimov uit Azerbajdzjan en de Amerikaan Hikaru Nakamura.

Tijdens die partij tegen Nakamura, de toernooiwinnaar in Wijk aan Zee van vorig jaar, kon je zien dat ook de beste schaakcomputers nog gebreken hebben, een opluchting voor schakers die de computers nog steeds als ongewenste indringers beschouwen.

Aronian had min of meer gedwongen zijn dame gegeven voor een toren en een loper. De computers gaven een licht voordeel voor Nakamura aan, maar de mens kon al zien dat die slechter stond. Aronian is bovendien buitengewoon handig in stellingen waarin hij zijn tegenstander met een serie tactische trucjes dol kan draaien. Nakamura kwam er niet meer aan te pas.

Carlsen, die zaterdag Gashimov had verslagen, moest gisteren een half punt inleveren tegen Vasili Ivantsjoek. Je kunt het ook omgekeerd zeggen, want het was Ivantsjoek die eindeloos lang op winst speelde, met een voordeeltje dat alleen onder de microscoop viel waar te nemen.

Loek van Wely speelde twee stevige remises met zwart tegen Kamsky en Topalov en omdat hij over het algemeen met wit een stuk sterker is dan met zwart, kon hij er tevreden mee zijn.

In de B-groep kijkt heel Nederland naar Jan Timman, die voor het eerst sinds 2004 weer meedoet. Wat Nederland zag kon nog niet bekoren, want na een remise in de eerste ronde tegen de sterke Rus Vladimir Potkin verloor Timman gisteren van Sergei Tiviakov zonder echt harde tegenstand te bieden. Zie diagram rechts

Dit is de stelling uit Giri-Radjabov waarin ze tot remise besloten. Als ze verder hadden gespeeld, wat menigeen graag had gezien, had kunnen volgen 24...Te3 25. Pc4 Txd3 26. Pxb6 Tb8 en dan wint zwart na 27. Lxf6 Txb6 zijn pion terug en na 27. a5 Lb5 heeft zwart genoeg compensatie voor de pion.

    • Hans Ree