‘Amsterdam krijgt stortvloed cultuurtoeristen’

Het Rijksmuseum in Amsterdam, op deze foto met portret van de konigin aan de gevel vanwege Koninginnedag. Foto NRC / Vincent Mentzel

Amsterdam moet zich voorbereiden op een groeiend aantal cultuurtoeristen. Dat schrijft directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum vandaag in NRC Handelsblad.

Het afgelopen jaar was er al een stijging in het aantal toeristen terwijl er “van echt grote evenementen geen sprake was”. Het toenemend cultuurtoerisme is volgens Pijbes een internationaal verschijnsel.
Volgens hem moet Amsterdam zich goed voorbereiden op 2013, als ook het Stedelijk en het Rijksmuseum weer opengaan en wil dat de ruimte rond het Museumplein opnieuw wordt ingericht:

“Nu al trekken de culturele instellingen rond het Museumplein drie en half miljoen bezoekers. Nergens in Nederland worden op een vergelijkbaar klein oppervlak dergelijke aantallen gerealiseerd.”

Na de heropening verwacht Pijbes dat het bezoekersaantal zal stijgen tot vijf miljoen. Pijbes wijst naar Londen, waar bij Trafalgar Square en de National Gallery een voetgangersgebied is gecreëerd. Ook in Rome en Florence zijn voetgangergebieden.

Toerisme beperken is een onmogelijke opgave

Leo Q. Onderwater deed op de Opiniepagina van NRC Handelsblad een oproep om het toerisme in Amsterdam te beperken, om de stad leefbaar te houden. Dit noemt Pijbes een onmogelijke opgave:

“Dit is een onmogelijke opgave. Het cultuurtoerisme zit immers enorm in de lift. Het is vooral zaak om te kiezen voor kwaliteit, niet voor het sturen van kwantiteit. Het is onomkeerbaar dat het toerisme toeneemt. Bovendien krijgt elke stad de toeristen die ze verdient.”

In het voorjaar van 2013 opent het nieuwe Rijksmuseum haar deuren, met de verwachting van hoge bezoekersaantallen.