agenda

The carcass of a rhino is seen after it was killed for its horn by poachers at the Kruger national park in Mpumalanga province, in this September 14, 2011 file picture. A record number of rhinos were poached this year in South Africa, home to the greatest number of the animals, as rising demand in Asia for their horns led to increased killings of the threatened species. At least 443 rhinos have been killed in South Africa in 2011, up from 333 last year, the national park service and conservationists said. REUTERS/Ilya Kachaev/Files (SOUTH AFRICA - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY ANIMALS CRIME LAW) Reuters

Dinsdag 17 januari

Uitgerekend in de Verenigde Arabische Emiraten, een van de landen met de hoogste uitstoot van kooldioxide per hoofd van de bevolking, wordt de vijfde World Future Energy Summit gehouden. Vier dagen lang praten de deelnemers in Abu Dhabi over ‘duurzame innovatie’ op het gebied van energie. Het kan Abu Dhabi helpen bij zijn plannen voor de bouw van een volledig klimaatneutrale stad.

Ook de Chinese premier Wen Jiabao is in Abu Dhabi. Zaterdag begon hij in Saoedi-Arabië een zesdaags bezoek aan de regio. Zijn gesprekken, onder andere ook in de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar, zijn niet los te zien van de oplopende spanningen rond olieleverancier Iran.

Formeel is het in Straatsburg een verkiezing, maar de gekozene is al bekend: De Duitser Martin Schulz wordt gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement . Vlak na de Europese verkiezingen van juni 2009 besloten de grote fracties in het parlement al dat de socialist Schulz na tweeënhalf jaar de Pool Jerzy Buzek van de conservatieve fractie zou opvolgen.

Woensdag 18 januari

In tropisch Cotonou in de West-Afrikaanse staat Benin, begint een tweedaagse bijeenkomst over erfgoed in gevaar: het Afrikaanse woud en dieren- en plantenrijk. De African Forestry and Wildlife Commission, een van de zes regionale boscommissies van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, bespreekt manieren om natuurbescherming en economie te verenigen. Ongetwijfeld gaat het daar ook over het stropen van neushoorns in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Vorige week werden daar nog acht dode neushoorns gevonden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reist voor twee dagen naar Den Haag. Hij zal koningin Beatrix en premier Mark Rutte treffen.

Donderdag 19 januari

De staatssecretarissen van Financiën van de G20 komen in Mexico Stad bijeen, ter voorbereiding van de top van G20-leiders in juni. Mexico is dit jaar voorzitter van de groep van rijke en opkomende landen. Het land wil onder meer voedselprijzen stabieler maken.

In de aanloop naar de voorverkiezingen in South Carolina treffen de gegadigden voor de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen elkaar voor een debat in Charleston.

Vrijdag 20 januari

Merkozy is al bijna een trio geworden: de naam Merkonti valt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy brengen een gezamenlijk bezoek aan de Italiaanse premier Mario Monti, voor besprekingen over de euro. Door zijn inspanningen om het vertrouwen van beleggers in Italië te herstellen valt Monti bij Merkel en Sarkozy in de smaak. Maar er bestaan ook spanningen: vorige week eiste Monti in een interview in de Duitse krant Die Welt dat Merkel meer doet voor de euro, in ruil voor alle Italiaanse „offers”.

Zaterdag 21 januari

Republikeinse voorverkiezingen in de conservatieve staat South Carolina. Favoriet Mitt Romney zegt de strijd in South Carolina te bewschouwen als een „uphill battle ”. Kandidaten als Newt Gingrich, Ron Paul en Rick Santorum proberen het behoudende electoraat in de staat voor zich te winnen.

De Franse president Sarkozy brengt in Frans-Guyana zijn traditionele nieuwjaarswensen over aan Frankrijks overzeese gebieden. Dit jaar voert hij vooral campagne: inwoners van La France d'outre-mer (rond de 2,7 miljoen) hebben Frans stemrecht.

Libië is belangrijk voor Italië – dat was zo onder ex-premier Silvio Berlusconi, maar ook voor zijn opvolger Mario Monti. Monti vliegt naar Tripoli om de banden aan te halen met de Libische Nationale Overgangsraad en zijn leider, Mustafa Abdul Jalil. Afgelopen zomer, tijdens de NAVO-acties tegen kolonel Gaddafi, deed de regering-Berlusconi er alles aan om in het gevlei te komen bij de toenmalige rebellen in de Italiaanse ex-kolonie. Berlusconi onderhield eerst warme banden met Gaddafi, wat bij de rebellen niet in de smaak viel. Italië dreigde zijn oliecontracten kwijt te raken. De Italiaanse oliemaatschappij Eni heeft grote belangen in het Arabische land.

Zondag 22 januari

Kroatië houdt een referendum over toetreding tot de Europese Unie. Als de bevolking ja zegt, zoals de opiniepeilingen voorspellen, wordt Kroatië volgend jaar de tweede van de zes deelrepublieken van het voormalige Joegoslavië die lid wordt van de EU.

De Finnen kiezen de een nieuwe president – een functie met beperkte macht, maar meer dan louter ceremonieel. Als geen van de acht kandidaten een absolute meerderheid haalt volgt op 5 februari een tweede stemronde om een opvolger van Tarja Halonen aan te wijzen.

De Cypriotische president Demetris Christofias voert in New York vredesoverleg met de Turks-Cypriotische leider Dervis Eroglu. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wil beide partijen onder druk zetten voordat in juli het Cypriotische EU-voorzitterschap begint.

Door klimaatverandering is de belangstelling voor de jaarvergadering van de Arctic Council, die tot 27 januari duurt, gegroeid. Niet uit vrees voor de wereldwijde gevolgen van opwarming, maar omdat daardoor de weg vrijkomt naar de grondstoffen in het gebied. Landen als India en Brazilië kloppen aan voor een waarnemend lidmaatschap. Rusland en Canada voelen weinig voor inmenging. Scandinavische landen vrezen juist dat de raad een onbeduidend vergaderclubje wordt als anderen geweerd worden.