Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Advocaat Joran van der Sloot wil in beroep tegen ‘overdreven’ straf

Joran van der Sloot gaat vrijwel zeker in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot 28 jaar cel voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores. “Ik verwacht dat Joran deze weg zal bewandelen”, zegt zijn advocaat José Jiménez Navarro. Vandaag valt hierover een beslissing, denkt de raadsman.

Van der Sloot kreeg een straf van 28 jaar cel opgelegd, twee jaar minder dan was geëist. Foto Reuters / Pilar Olivares

Joran van der Sloot gaat vrijwel zeker in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot 28 jaar cel voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores. “Ik verwacht dat Joran deze weg zal bewandelen”, zegt zijn advocaat José Jiménez Navarro. Vandaag valt hierover een beslissing, denkt de raadsman.

De advocaat heeft Van der Sloot voor het laatst vrijdag na de zitting gesproken. Vervolgens is de Nederlander overgeplaatst van de Miguel Castro Castro-gevangenis naar de Piedras Gordas-gevangenis in het noorden van Lima. Hier zou volgens de dienst van het Peruaanse gevangeniswezen een strenger regime heersen dan in zijn oude verblijfplaats. Daar zou Van der Sloot privileges hebben gehad.

Volgens Jiménez is er echter niet zoveel verschil qua regime in de nieuwe gevangenis. Wel kreeg de advocaat dit weekeinde te horen dat hij pas maandag bij zijn cliënt langs kon gaan vanwege de geldende bezoekersregeling in Piedras Gordas. Jiménez wil vanochtend (lokale tijd) met Van der Sloot overleggen over een eventueel hoger beroep. “De straf die hij heeft gekregen is overdreven”, vindt de raadsman.

Het kan overigens maanden duren voordat het hoger beroep, dat geen openbare zittingen kent, van start gaat.