'A'dam krijgt stortvloed toeristen'

Amsterdam moet zich voorbereiden op een groeiend aantal cultuurtoeristen. Dat schrijft directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum vandaag in deze krant. 2011 was al een topjaar, terwijl er „van echt grote evenementen geen sprake was”. Het toenemend cultuurtoerisme is een internationaal verschijnsel, aldus Pijbes.

Volgens hem moet Amsterdam zich terdege voorbereiden op 2013, als ook het Stedelijk en het Rijksmuseum weer opengaan. Hij wil dat de ruimte rond het Museumplein opnieuw wordt ingericht. „Nu al trekken de culturele instellingen rond het Museumplein drie en half miljoen bezoekers. Nergens in Nederland worden op een vergelijkbaar klein oppervlak dergelijke aantallen gerealiseerd.” Na de heropening verwacht Pijbes dat het bezoekersaantal zal stijgen tot vijf miljoen.

Pijbes wijst naar Londen, waar bij Trafalgar Square en de National Gallery een voetgangersgebied is gecreëerd. Ook in Rome en Florence zijn voetgangergebieden. Volgens Pijbes „rest Amsterdam nog een jaar om orde op zaken te stellen”.

Ook Amsterdammers moeten zich aanpassen. „Lange tijd gold het hatsjekidee van de Amsterdamse tofheid als charmant en vrijgevochten.” Pijbes schaart zich achter wethouder Andrée van Es, die onlangs pleitte voor meer hoffelijkheid.

Oproepen tot beperking van het toerisme „om Amsterdam leefbaar te houden”, zoals architect Leo Onderwater onlangs op de Opiniepagina van deze krant deed, zijn volgens Pijbes zinloos. „Dat is een onmogelijke opgave. Het cultuurtoerisme zit enorm in de lift. Het is vooral zaak om te kiezen voor kwaliteit, niet voor het sturen van kwantiteit. Want dat het toerisme toeneemt, is onomkeerbaar.”

Profiteer juist van de cultuurtoerist: pagina 14-15