Actiefilm met allure

Con Air (Simon West, 1997, VS)

Veronica, 20.30-22.45u.

Ook in het door explosies en geweld gedomineerde actiegenre doen zich standsverschillen voor; de schrijver van Con Air is niemand minder dan Scott Rosenberg, die eerder cultsuccesjes als Things to Do in Denver When You’re Dead en Beautiful Girls schreef.

Con Air gaat over het transport door de lucht van een groep gevangenen, die zich van de vlucht meester maakt. De wraak van de zware jongens op hun gehate bewakers staat borg voor veel spanning en geweld.

Belangrijker voor de film is de psychologische spanning aan boord van het vliegtuig, waar de onschuldige veroordeelde, naar voorwaardelijke vrijlating op weg zijnde Nicolas Cage besluit om als geheime bondgenoot van de autoriteiten op te treden.

Het kost je als toeschouwer wat moeite een keuze te maken in je identificatie. Moet je nu voor de rechtschapen Cage zijn of voor de knotsgekke psychopaten, zoals de geboren leider ‘Cyrus the Virus’ (John Malkovich) of de filosofisch ingestelde massamoordenaar Garland ‘The Marietta Mangler’ Greene (Steve Buscemi)?

Het stapelen van climax op climax in het laatste halfuur leidt tot enige verveling. Maar tot dan is het een actiefilm van allure, waar meer over is nagedacht dan te doen gebruikelijk.

Hans Beerekamp

    • Hans Beerekamp