21.35 uur: Van Bommel op de lat, San Siro trilt

Il derby, de Italiaanse stadsstrijd Milan-Inter, legt het normale leven lam in Milaan. Reportage uit de Italiaanse Domstad, waar de uitspelende ploeg won.

AC Milan's Dutch defender Mark Van Bommel (R) fights for the ball with Inter Milan's Brazilian midfielder Thiago Motta during the Italian Serie A football match AC Milan against Inter on January 15, 2012 in San Siro stadium in Milan. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN AFP

Een winterse zondag in het noorden van Italië. De Domstad staat in het teken van de Milanese voetbalderby tussen rood en blauw.

10.35 uur: Het is koud in Milaan, min 3. Bomen kleuren wit, adem verandert in stoom en bij metrostation Lotto, vlakbij voetbalstadion San Siro, prijzen de eerste marktlui hun waar aan. Het is de dag van Il derby, Milan-Inter, een wedstrijd die de stad in zijn greep heeft. Milan (37 punten) staat eerste, Inter is vijfde (29 punten).

10.45 uur: Bij krantenkiosk Leo wordt de stapel sportkranten zienderogen kleiner. De zondagskrant van La Gazzetta dello Sport kopt met chocoladeletters: ‘Mamma Mia, Che Derby!’ Dertien pagina’s gaan over de 276ste Milanese tweestrijd. Er wordt druk gespeculeerd over de opstelling. Over de Nederlandse inbreng voorspelt de krant, naar later blijkt correct: Van Bommel en Emanuelson mogen in de basis beginnen, Seedorf heeft griep, Sneijder begint op de bank en Castaignos kijkt het duel vanaf de tribune.

11.45 uur: Milan-Inter is het gesprek van de dag. Overal waar je komt, gaat het over la partita. Ook bij Del Corso, een koffiebar in het centrum van de stad, lijkt men over niets anders te kunnen spreken. Speelt Pato of Robinho? Start Inter met Pazzini of Sneijder? Alsof er niets anders telt in dit land.

15.30 uur: Bij Il Duomo (de Dom), de toeristische trekpleister van Milaan, kleurt het steeds meer rood en zwart. Je voelt aan alles dat er iets in de lucht hangt. Het wordt drukker, het ritme van de conversaties stijgt en voorzichtig heffen de eerste supporters liederen aan.

17.30 uur: De metro is bomvol. En het opvallende is: rossonero (roodzwart) en nerazzurro (zwartblauw) lopen dwars door elkaar heen. Er wordt gelachen, er worden foto’s gemaakt en op de stations staan vooral Afrikaanse handelaren, die sjaals proberen te verkopen.

17.45 uur: Op de Viale Federico Caprilli, een brede laan die evenwijdig loopt aan de historische paardenrenbaan van Milaan, wandelt een lange stroom mensen naar San Siro. Veel vlaggen, shirtjes en sjaals. Het is drie uur voor de aftrap, maar de mensenmassa oogt indrukwekkend. San Siro, met ruim tachtigduizend zitplaatsen, is al weken uitverkocht.

18.45 uur: In de perszaal is het een drukte van jewelste. 220 journalisten hebben zich geaccrediteerd. Ze komen uit heel Europa, Japan, China, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Hier geen broodje kroket en lauwe koffie, maar lasagne met rode wijn en espresso toe.

19.15 uur: Anderhalf uur voor aanvang is San Siro voor de helft gevuld. Op betaalzender Sky wordt intussen druk gediscussieerd door oud-internationals Alessandro Costacurta (ex-Milan), Gianluca Vialli (ex-Juventus) en vrouwelijke tv-sterren.

20.00 uur: Voetballers die hun entree maken in San Siro zijn als gladiatoren die een arena binnenstormen. Op de opzwepende klanken van Sweet Child O’ Mine van de rockband (Guns n’ Roses) beginnen ze aan hun warming-up.

20.45 uur: Milan-Inter begint. De Nederlanders Van Bommel (verdedigende middenvelder) en Emanuelson (aanvallende midenvelder) starten in de basis, Sneijder en Seedorf op de bank.

21.35 uur: Van Bommel krult de bal op de lat. San Siro trilt.

21.36 uur: Rust. Milan-Inter is een wedstrijd van voortdurende opwinding. Niet vanwege het goede voetbal, wel door de vele fouten, kleine overtredingen en opstootjes.

22.02 uur: doelpunt Inter, 0-1. Diego Milito profiteert van een verdedigingsfout bij Milan.

22.24 uur: Sneijder valt in voor Milito. Het is pas zijn zevende competitiewedstrijd dit seizoen. Sneijder is zelden fit, kon niet altijd rekenen op een basisplaats onder de ontslagen coach Gasparini en mist volgens de huidige trainer, Claudio Ranieri, nog wedstrijdritme.

22.28 uur: Ook Seedorf (35) valt in. Het is zijn 292ste competitiewedstrijd voor Milan.

22.42 uur: Inter wint Il derby: 0-1. Inter doet weer mee om de landstitel. 22.43 uur: Emanuelson en Sneijder vallen elkaar na afloop in de armen. Van Bommel verlaat als laatste het veld. Het feest is op de Curva Nord, waar de supporters van Inter de zege vieren. Milaan is de stad van twee ploegen, twee kleuren en één wedstrijd, Il derby.

22.50 uur: In de mixed zone in de catacomben van het stadion regeert de chaos. Talloze journalisten willen uitspraken van de hoofdrolspelers. Het is dringen geblazen.

23.28 uur: Vrijwel niemand praat met de pers. De Zweed Zlatan Ibrahimovic, die onopvallend speelde, loopt voorbij alsof de journalisten er niet staan. Ook Seedorf weigert tekst en uitleg. „38 graden koorts”, is zijn commentaar. „Ciao.”

23.50 uur: Van Bommel praat wel met journalisten. „Het was een rare, typische 0-0 wedstrijd”, vindt hij. „Door een counter komt Inter op 1-0. Met Italiaans voetbal weet je dat je het dan lastig krijgt. We konden weinig kansen creëren.”

00.10 uur: San Siro is verlaten, buiten vieren Inter-supporters uitgelaten feest. Il derby is van hen.

    • Jan Cees Butter