VVD ziet SP langszij komen, PVV betaalt tol hoofddoekrel Beatrix

Nadat koningin Beatrix de kritiek van de PVV wegwuifde kreeg ze bijval van premier Rutte: "Het standpunt van de PVV slaat natuurlijk nergens op." Foto AFP / Mohammed Mahjoub

Voor het eerst moet de VVD in een peiling de koppositie op de ranglijst van parlementszetels delen. De SP zou op dit moment zoveel kiezers bij met name de PvdA hebben weggehaald dat het op dertig stoelen uitkomt. De positie van de PVV is flink verzwakt.

Maurice de Hond peilt elke week de stemming onder het electoraat maar nog niet eerder vertoonde de stemmenverdeling dit beeld. De SP wint een zetel en de VVD levert er een in waardoor beide partijen nu op dertig zetels staan.

SP trekt bij alle partijen kiezers weg

De SP weet volgens De Hond van alle kanten kiezers te winnen. Zo geeft 27 procent van de PvdA-kiezers uit 2010 aan dat ze nu SP zouden stemmen. Bij GroenLinks en D66 is dat ongeveer tien procent en bij de PVV acht procent.

Ook van de VVD (4 procent) en van het CDA (3 procent) weet de SP kiezers te trekken. Daarnaast weet de partij kiezers goed te binden. Zo geeft 91 procent van de SP-kiezers aan dat ze nu opnieuw op de partij van Emile Roemer zouden stemmen. Bij geen enkele andere partij is de kiezerstrouw zo hoog.

‘PVV betaalt prijs voor bezuinigingen en hoofddoek Beatrix’

De PVV gaat al enkele weken achteruit en deze week zwaaide de partij drie zetels uit. De gedoogpartner met Geert Wilders aan het roer is volgens De Hond zijn ‘electorale magie’ aan het verliezen. Bezwaren van de achterban tegen de bezuinigingen zouden hieraan ten grondslag liggen.

De val van deze week zou komen door verdeeldheid over de kritiek van Wilders op de hoofddoek die koningin Beatrix droeg tijdens bezoeken aan moskeeën in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.

GroenLinks op winst, verlies D66

In de zetelpeiling is verder een zetel winst te zien bij GroenLinks. D66 levert een zetel in. Een opvallende winst is te zien bij de kleine partijen. De Partij voor de Dieren stijgt van twee naar drie en 50Plus van een naar twee.

    • Jules Seegers