Vice-premier Israël ‘teleurgesteld’ in VS vanwege aanpak Iran

Terwijl de belangrijkste Amerikaanse legerleider, generaal Martin Dempsey, donderdag met Israël besprekingen houdt over de ontwikkelingen in Iran, heeft de Israëlische vicepremier Moshe Ya’alon al laten weten teleurgesteld te zijn in de houding van de Verenigde Staten.

Washington zou zich te veel laten leiden door de aankomende presidentsverkiezingen. Dat schrijft de Israëlische krant Ha’aretz.

Israël wil dat VS zich harder opstellen tegen Iran

Sinds de publicatie van een rapport van het Internationaal Atoomagentschap, waarin Iran ervan verdacht wordt experimenten uit te voeren met als doel het ontwikkelen van nucleaire wapens, heeft Washington de druk op Teheran opgevoerd met verregaande sancties. Toch nam president Barack Obama de afgelopen weken een mildere houding aan ten opzichte van Iran door ruimte te creëren om sancties te versoepelen.

Volgens Ya’alon is Obama bang dat de sancties, waaronder een olie-embargo, ervoor zullen zorgen dat de benzineprijzen stijgen - iets wat de Amerikaanse president het liefst in dit verkiezingsjaar wil voorkomen. Ya’alon liet daarom vandaag weten “teleurgesteld” te zijn, “voor nu” althans. Israël ziet een Iraans kernwapen als een bedreiging voor het voortbestaan van het land en dringt daarom al langer aan op militaire actie, mochten internationale sancties niet werken. Iran ontkent dat het een kernwapen ontwikkelt en zegt dat het alleen een civiel kernprogramma nastreeft.

    • Hans Klis