Verkiezingen olierijk Kazachstan - schijndemocratie moet onvrede temmen

Stemmen in Kosmos, nabij 's lands grootste stad Alma-Ata. Foto Reuters / Shamil Zhumatov

In Kazachstan zijn de stembussen geopend voor parlementsverkiezingen die de onvrede moet sussen in de normaal gesproken zo stabiele oliestaat. Het land, strak gecontroleerd door president Nursultan Nazarbajev, kent onrust vanwege een vermeende oneerlijk verdeelde welvaart.

Kazachstan heeft de grootste economie van Centraal-Azië en is in die regio de grootste olieproducent. In het 107 zetels tellende parlement wordt nu ook plaats ingeruimd voor een tweede partij naast de Nur Otan van Mazarbajev. Zeker twee stoelen worden beschikbaar gesteld, ook als de kiesdrempel niet wordt gehaald.

Niemand twijfelt eraan dat Nazarbajev de verkiezingen van vandaag wint. Onder de 16,7 miljoen inwoners is de leider, aan de macht sinds de onafhankelijkheid twintig jaar geleden, nog steeds erg populair. Bovendien zijn de belangrijkste oppositiepartijen buitengesloten en schuift de handelspartij Ak Zhol waarschijnlijk aan in het parlement: een partij die vooral geen problemen wil met Nur Otan en geleid wordt door een oud-partijgenoot van Nazarbajev.

Een deel van het volk is ontevreden over de president en klaagt dat de toegenomen welvaart vooral verdeeld wordt binnen de kring om hem heen. Al zeven maanden wordt geprotesteerd in de staat die juist vanwege die welvaart opstanden als in andere voormalige Sovjetstaten bespaard bleef. Daarbij vielen zeker zeventien doden, meldt Reuters. Ook wordt het land sinds enige tijd geteisterd door aanslagen van moslimfundamentalisten.

    • Jules Seegers