Vakbonden Nigeria kondigen hervatting van landelijke staking aan

Overzicht van de staking in Lagos van afgelopen vrijdag. De mislukte gesprekken tussne vanbonden en de regering van gisteren werden als ultieme poging gezien de stakingen op te heffen. Foto AP / Sunday Alamba

Twee grote vakbonden in Nigeria hebben een hervatting van de verlammende landelijke stakingen aangekondigd. Dit weekend werd een pauze ingelast, maar morgen wordt het werk weer massaal neergelegd vanwege de verdubbeling van benzineprijzen.

Gisteravond leidden gesprekken met de regering tot niets. Na het afschaffen van de subsidies is de brandstofprijs gestegen van 35 eurocent per liter naar 75 cent. En de prijzen voor voedsel en transport zijn verdubbeld.

Patstelling geeft kloof aan tussen president en het volk

Maandag begon de staking waardoor veel winkels, banken en benzinestations gesloten bleven. Ook de olie-en gasindustrie dreigt vanaf morgen naar stil komen te liggen. De vakbonden willen dat de afschaffing van subsidies wordt teruggedraaid, maar president Goodluck Jonathan wil niet verder gaan dan een korting op de nieuwe prijzen.

NRC-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schreef gisteren in NRC Handelsblad over de enorme kloof tussen de president en het volk:

“Het lijkt erop dat president Jonathan de reactie van de bevolking heeft onderschat, wat aantoont hoe groot de kloof is tussen de puissant rijke politieke elite en de doorsnee Nigeriaan, die moet rondkomen van 2 dollar per dag. Afschaffing van de subsidie heeft een enorme impact. Nigerianen gebruiken brandstof niet alleen voor auto’s en motorfietsen, maar ook voor de generatoren die huishoudens en bedrijven draaiende houden als de stroom uitvalt.”

De staking en bijbehorende betogingen verlopen grotendeels zonder geweld. Toch kwamen eerder deze week enkele mensen om en vielen er vele gewonden. Ondertussen wordt het land geteisterd door aanslagen van de radicaal islamitische groep Boko Haram.

    • Jules Seegers