Oppositieleider Liberia erkent ‘ontsierde’ overwinning Sirleaf

Presidentskandidaat Winston Tubman spreekt zijn aanhangers toe in Monrovia op 16 oktober 2011. Vandaag maakte hij bekend dat hij de tweede stemronde boycot omdat hij de verkiezingscommissie beticht van fraude. Foto AP / Jane Hahn Presidentskandidaat Winston Tubman spreekt zijn aanhangers toe in Monrovia op 16 oktober 2011. Foto AP / Jane Hahn

De leider van de grootste oppositiepartij in Liberia, Winston Tubman, erkent de overwinning van Ellen Johnson Sirleaf tijdens de presidentsverkiezingen van afgelopen november. Tubman boycotte de tweede stemronde omdat de verkiezingen frauduleus zouden zijn.

Internationale waarnemers achtten zijn klacht ongegrond. Op de avond voor de inauguratie van Sirleaf zei Tubman tegenover persbureau AFP dat hij de zittende president erkent. Tubman en Sirleaf onderhandelden vannacht nog in het ministerie van Buitenlandse Zaken in Monrovia.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer ontsierde de boycot van Tubman de verkiezingen in Liberia en beschadigde deze de geloofwaardigheid ervan. Het hoofd van de verkiezingscommissie James Fromayah oordeelde in oktober, na de eerste stemronde, dat de aantijgingen van Tubman ongegrond waren en dat deze eerlijk was verlopen.

Toch stapte Fromayah op om nadat verschillende oppositiepartijen zich uit de race terugtrokken, hij wilde ervoor zorgen dat Tubman mee bleef doen. Desondanks trok Tubman zich uit de verkiezingen terug. Analisten waren bang dat de boycot van Tubman tot spanningen zouden leiden in het land. In november kwam het in de hoofdstad Monrovia nog tot rellen bij een demonstratie van aanhangers van de oppositiekandidaat en viel er zeker een dode.

    • Hans Klis