Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoeksraad zeer kritisch in uitgelekt rapport brand Moerdijk

Een brandweerman bij de brand in Moerdijk. Foto NRC / Rien Zilvold

De Onderzoeksraad voor Veiligheid velt een hard oordeel over de gang van zaken rond de brand bij Chemie-Pack begin vorig jaar. Zowel het bedrijf, de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant als Zuid-Holland Zuid lieten fikse steken vallen.

Dat staat in het conceptrapport van de raad dat in handen is van de NOS. Daarin wordt geconcludeerd dat Chemie-Pack zich niet aan de voorwaarden van zijn vergunning, het eigen beleid en de procedures hebben gehouden, waardoor de brand kon escaleren.

De gemeente Moerdijk was volgens de raad bij het verlenen en het controleren van de vergunningen te laks. Daarnaast faalde volgens de onderzoeksraad ook de communicatie rond de brand. Zo was de website crisis.nl ten tijde van de ramp onbereikbaar en opereerden de verschillende betrokken overheden langs elkaar heen. De communicatie zou teveel zijn uitgegaan van wat de overheid kwijt wilde, en niet van wat de burger wilde weten.

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verschijnt eind deze maand. Chemie-Pack probeert in een kort geding publicatie te voorkomen. Volgens het bedrijf staat het rapport vol met fouten en is er meer tijd nodig om deze te weerleggen. De rechter in Den Haag doet woensdag uitspraak, meldt persbureau Novum.

In augustus oordeelde de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid al dat de gemeente en de veiligheidsregio onvoldoende waren voorbereid op de risico’s in hun eigen verzorgingsgebied. Zij zouden “onvoldoende invulling hebben gegeven aan hun verantwoordelijkheden”. Ook bij de bestrijding van de brand waren fouten gemaakt.

Beelden van de brand: