Literair tijdschrift Kort Verhaal gecharmeerd van initiatief De Gids

Het literair tijdschrift Kort Verhaal onderzoekt of het kan opgaan in een opiniërend weekblad. Dat zegt redacteur Peter Verstegen. Dat scenario is een serieuze optie geworden sinds eerder deze week bekend werd dat De Gids wordt overgenomen door De Groene Amsterdammer.

Vanaf april verschijnt De Gids, het oudste literaire tijdschrift van Nederland,voor het eerst als bijlage in het weekblad. De Gids is daarmee het eerste literaire tijdschrift dat concrete maatregelen treft sinds het kabinet medio vorig jaar bekendmaakte vanaf 2013 de subsidie op literaire tijdschriften, in totaal goed voor 285.000 euro per jaar, te stoppen. Twaalf literaire tijdschriften moeten verder zonder subsidie.

Niet alleen voor De Gids, dat voor de helft drijft op subsidie, betekent dat een bedreiging van het voortbestaan. Kort Verhaal, nu uitgegeven door Mouria, moet minstens 30.000 euro vinden om te overleven. „Met fondsen lukt dat niet”, aldus redacteur Verstegen. Dat een overname door een opinieblad tot de mogelijkheden behoort, stemt Verstegen hoopvol. „Dat lijkt mij een interessante optie. Wij gaan zeker contact leggen met Vrij Nederland of HP/De Tijd.

Wouter van Oorschot, verantwoordelijk voor de uitgave van Tirade, vindt het nog te vroeg om iets over zo’n overname te zeggen. ,,Dat er geld bij moet komen is duidelijk. Volgende week is er overleg.”

Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 13 januari 2012, pagina 20 - 21.