Bahrein geeft parlement zonder voorname oppositie meer macht

Hoewel minder massaal dan in bijvoorbeeld Libië en Syrië, zijn de protesten in Bahrein alweer elf maanden bezig. Vrijdag werd ook weer veelvuldig traangas ingezet tegen betogers. Foto AP / Hasan Jamali

De koning van Bahrein heeft vandaag een bescheiden beweging gemaakt richting de oppositie. Hamad bin Isa al-Khalifa wil de macht van het parlement over de door het koningshuis aangewezen regering vergroten. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit de oppositie tevreden stelt.

De hervormingen maken deel uit van een pakket aan aanbevelingen dat is samengesteld door diverse politieke- en mensenrechtengroepen. Vorig jaar werd daarmee gepoogd de spanningen tussen de sunnitische machthebbers en de shi’itische meerderheid te doen afnemen.

Meer macht, maar grootste oppositie is allang weg uit parlement

Mocht de koning de hervormingen daadwerkelijk doorvoeren dan krijgt het parlement de macht om regeringen af te wijzen. Deze worden aangedragen door het koningshuis dat al tweehonderd jaar de macht heeft. Ook kan het dan moties indienen tegen kabinetsleden en ze wegsturen. Er zou eveneens een grotere rol zijn weggelegd voor het parlement bij het maken van begrotingen en wetsvoorstellen.

Probleem is alleen dat de voornaamste shi’itische groepen in Bahrein uit het parlement zijn gestapt. Ze hebben de zogenoemde nationale dialoog over hervormingen afgelopen zomer al geboycot. Ze klaagden juist dat de shi’iten, ongeveer 70 procent van de 525.000 hoofden tellende bevolking, geen belangrijke politieke functies krijgen toebedeeld.

‘Niet koningshuis, maar verkiezingsuitslag moet regering bepalen’

De oppositie wil volgens AP een regering die verkiezingsuitslagen recht aandoet. Dan zouden de shi’iten belangrijke kabinetsposten in handen krijgen in plaats van dat het koningshuis ministers aanwijst.

Bahrein kent een opstand die inmiddels elf maanden, zij het niet altijd even hevig, woedt. Daarbij zijn zeker 35 mensen om het leven gekomen. Het land kreeg stevige kritiek te verwerken vanwege dubieuze veroordelingen van betogers.

    • Jules Seegers