Kijk waar de mislukte Phobos-Marssonde neerstort op Aarde

Caption: In this Nov. 2, 2011 file photo distributed by Russian Roscosmos space agency technicians work on the Phobos-Ground probe at Baikonur, Kazakhstan. Some of the recent failures of Russian spacecraft may have been caused by hostile interference, Roscosmos chief Vladimir Popovkin said. Popovkin made the comment when asked about the failure of the unmanned Phobos-Ground probe, which was to explore one of the Mars twin moons, Phobos, but became stranded while orbiting Earth after its Nov. 9 launch. The spacecraft is expected to fall to Earth around Jan. 15. (AP Photo/ Russian Roscosmos space agency) EDITORIAL USE ONLY De Russische ruimtesonde Phobos op archiefbeeld, 2 november 2011. De sonde had eigenlijk Mars moeten bereiken, maar bleef steken in een baan rond de aarde. Foto AP / Russian Roscosmos

Binnen enkele uren stort de Russische ruimtesonde Phobos neer op de aarde. Op 9 november werd zij gelanceerd richting Mars, maar bleef om onbekende technische redenen steken in een baan rond de aarde.

Naar verwachting stort Phobos ergens in Europa, Zuidoost-Azië, Australië of Zuid-Amerika neer. Hoewel wetenschappers tegenover persbureau AP verklaarden dat de kans dat brokstukken van de tweehonderd kilo wegende sonde op bewoond gebied neervallen gering is, is het misschien handig om even een kijkje te nemen bij Satflare.com. Voor het geval dat. Hier kunt u de positie van Phobos nauwgezet volgen.

Update 19.07 uur: Volgens het Russische ministerie van Defensie zouden brokstukken van Phobos zijn beland in de Pacifische Oceaan.

Hier bevond Phobos zich op precies 18.00 uur:

(via GeenStijl)

    • Hans Klis