‘Israël ontneemt Abbas vip-status en geeft werkvisum voor bezoeken’

Caption: Palestinian president Mahmud Abbas attends a meeting with members of his Fatah party at its headquarters in the West Bank city of Ramallah on January 12, 2012. AFP OHOTO/ABBAS MOMANI De Palestijnse president Mahmoud Abbas tijdens een vergadering in het Fatah-hoofdkwartier in Ramallah. Foto AFP / Abbas Momani

Israël heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn vip-status ontnomen en hem een uitgekleed visum gegeven dat maar twee maanden geldig is.

Dat meldt persbureau AP op basis van anonieme bronnen binnen de Palestijnse regering. Volgens hen klaagde Abbas vorige week tijdens een interne vergadering van Fatah over het reisdocument, hetzelfde visum dat Palestijnse arbeiders krijgen die in Israël werken. Abbas zou gezegd hebben dat deze Israëlische beslissing een voorbeeld is van de controle die Jeruzalem heeft op de Palestijnen en suggereerde dat het een straf was voor de aanvraag voor het Palestijnse lidmaatschap bij de Verenigde Naties in september.

Een woordvoerder van de Israëlische instantie die reisdocumenten verstrekt aan Palestijnen laat weten dat er geen verandering is geweest in het beleid. De verandering van de status van Abbas zou het gevolg zijn van een “technische fout” en de bewegingsvrijheid van de Palestijnse president zou “onveranderd” zijn.

    • Hans Klis