‘Griekse onderhandelingen over kwijtschelding schuld zullen slagen’

De onderhandelingen tussen de Griekse private sector en Athene over de kwijtschelding van ongeveer honderd miljard euro aan schuld, die vrijdag werden onderbroken, zullen een positieve uitkomst hebben.

Dat zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle vanavond in de Griekse hoofdstad. Hij liet tegenover persbureau Reuters weten “vertrouwen” te hebben dat de twee partijen een manier vinden om Griekenland te behoeden voor een faillissement.

Kwijtschelding anders stapt Griekenland uit de eurozone

Eind oktober spraken Europese regeringsleiders voor de tweede keer af Griekenland noodhulp te verlenen met een lening van 130 miljard euro, die overigens nog moet ingaan. In mei was al besloten tot een eerste lening van 110 miljard euro. Voor Athene is het van essentieel belang dat het hulp krijgt om de economie uit het slop te trekken en het land te behoeden voor faillissement. De Griekse overheid ziet daarvoor alleen mogelijkheid als de helft van alle schulden wordt kwijtgescholden, een bedrag van honderd miljard euro. Gebeurt dit niet, verlaat Griekenland de eurozone; een dreigement waarmee de regering de banken onder druk wil zetten en de Europese Commissie om meer tijd wil vragen om tot een akkoord te komen.

Het bezoek van Westerwelle aan Griekenland komt twee dagen nadat de onderhandelingen tussen de banken en de regering van premier Lucas Papademos onderbroken werden. Omdat de twee partijen niet op één lijn konden komen werden de gesprekken opgeschort om te “reflecteren”. Duitsland heeft al meerdere malen Griekenland opgeroepen om te voldoen aan de voorwaarden voor de noodhulp die het krijgt van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Tijd voor Europese kredietbeoordelaars

Tijdens zijn bezoek aan Griekenland wilde Westerwelle ook nog kwijt dat het tijd is voor de oprichting van Europese kredietbeoordelaars. Hij reageerde op de afwaardering van de kredietwaardigheid van negen Europese landen, waaronder Frankrijk, door Standard & Poor’s.

Hij herhaalde hiermee de oproep van de Portugese voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, in juli. Toen verlaagde Moody’s Investors Service de kredietstatus van Portugal. Barrosso en met hem andere Europese politici betichtten toen de Amerikaanse kredietbeoordelaars ervan anti-Europese sentimenten te koesteren.

‘Niet snel een EU-equivalent voor Moody’s of Fitch’

Zowel Barrosso als Westerwelle zien de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar als een manier om de financiële markten te kalmeren en het vertrouwen te herstellen in de euro. In juli zei economieredacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad al dat de roep om een Europese kredietbeoordelaar niet nieuw was. En nu noemt hij de reactie van Westerwelle “logisch”, al ziet hij niet snel een EU-kredietbeoordelaar ontstaan. Garschagen:

“Het is een logische reactie van Westerwelle op de afwaardering van negen Europese landen. Maar ik zie niet binnen een paar jaar een Europese kredietbeoordelaar of een gestuurd door Brussel ontstaan. Er zijn al plannen ingediend om de invloed van bedrijven als Moody’s aan banden te leggen binnen Europa, die voorzagen ook in de creatie van Europese equivalenten, maar die plannen werden afgezwakt en zijn verzand geraakt in de belangen van eurocommissarissen en lidstaten.”

    • Hans Klis