Partij Nazarbajev zoals verwacht winnaar verkiezingen Kazachstan

Caption: Traditionally dressed women cast their ballots at a polling station during parliamentary elections in the village of Karasu, some 240 km from Almaty on January 15, 2012. A shaken Kazakhstan elects a new parliament just a month after deadly riots challenged the resource-rich but authoritarian nation's status as the beacon of Central Asian growth. The vote is designed to breathe new life into a system under which veteran -- the 71-year-old president -- in power since 1989 and still with no clear successor in sight -- said that the vote represented "a big test". AFP PHOTO/ VYACHESLAV OSELEDKO Traditioneel geklede vrouwen uit Kazachstan brengen hun stem uit tijdens de parlementsverkiezingen. Foto AFP / Vyacheslav Oseledko

Volgens de laatste exitpolls behaalt de partij van president Noersoeltan Nazarbajev bij de parlementsverkiezingen in Kazachstan een monsterzege van 81 procent. Een overwinning die al vast stond voor de verkiezingen.

Niemand twijfelde er aan dat Nazarbajev de verkiezingen van vandaag zouw innen. De president, die sinds de onafhankelijkheid twintig jaar geleden aan de macht is, is nog steeds erg populair onder de 16,7 miljoen inwoners. Daarnaast mochten de belangrijkste oppositiepartijen niet meedoen aan de verkiezingen.

Geen veranderingen samenstelling parlement Kazachstan

Met de door de exitpolls voorspelde uitslag lijkt er van echte veranderingen in het parlement geen sprake te zijn, meldt persbureau AP. Een exitpoll van het Instituut voor Democratie laat zien dat drie partijen mogelijk zetels krijgen in het parlement. Naast de partij Nur Otan van Nazarbajev krijgen de Ak Zhol-partij en de Communistische Volkspartij van Kazachstan een plek in het parlement. De beide partijen kregen 7,3 procent van de stemmen. De handelspartij Ak Zhol is een een partij die vooral geen problemen wil met Nur Otan en geleid wordt door een oud-partijgenoot van Nazarbajev.

Bij de verkiezingen van 2007 bezette Nur Otan alle parlementszetels. In 2009 werd in de kieswet opgenomen dat ten minste twee partijen zitting moeten hebben in het 107 zetels tellende parlement. De partij die als tweede eindigt bij de verkiezingen krijgt automatisch zetels in het parlement, ook als de partij de kiesdrempel van zeven procent niet weet te halen.

Oppositiepartijen buiten spel gezet

Oppositiepartijen die de grootste dreiging vormden voor Nur Otan mochten of niet meedoen aan de verkiezingen of werden vleugellam gemaakt. Een communistische partij werd in oktober bijvoorbeeld veroordeeld voor het overtreden van een wet voor publieke organisaties. Daardoor kon de partij deelname aan de verkiezingen vergeten. De enige echte oppositiepartij de sociaal-democratische OSDP werd eveneens aangepakt. Twee bekende kandidaten mochten niet deelnemen aan de verkiezingen, omdat ze zouden hebben geknoeid met hun declaraties.

Volgens leden van de kiescommissie was er tot het begin van de middag nog geen sprake van onregelmatigheden, maar lokale onafhankelijke waarnemers spraken dit tegen. Bij verscheidene stembureaus zouden onregelmatigheden zijn geconstateerd. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) geven naar verwachting morgen hun oordeel over het verloop van de verkiezingen. Bij eerdere verkiezingen in Kazachstan heeft de OVSE echter altijd aanmerkingen gehad.

Een deel van het volk is ontevreden over de president en klaagt dat de toegenomen welvaart vooral verdeeld wordt binnen de kring om hem heen. Al zeven maanden wordt geprotesteerd in de staat die juist vanwege die welvaart opstanden als in andere voormalige Sovjetstaten bespaard bleef. Daarbij vielen zeker zeventien doden, meldt Reuters. Ook wordt het land sinds enige tijd geteisterd door aanslagen van moslimfundamentalisten. Kazachstan heeft de grootste economie van Centraal-Azië en is in die regio de grootste olieproducent.

    • Hans Klis