Dakar-zege voor Gerard de Rooy

Caption: Iveco's driver Gerard de Rooij and co-driver Tom Colsoul, both from The Netherlands, compete during the 12th stage of the 2012 Argentina-Chile-Peru Dakar Rally between Arequipa and Nazca in Peru, Friday, Jan. 13, 2012. (AP Photo/Martin Mejia)
Caption: Iveco's driver Gerard de Rooij and co-driver Tom Colsoul, both from The Netherlands, compete during the 12th stage of the 2012 Argentina-Chile-Peru Dakar Rally between Arequipa and Nazca in Peru, Friday, Jan. 13, 2012. (AP Photo/Martin Mejia) Iveco-coureur Gerard de Rooij en bijrijder Tom Colsoul op de 12e etappe van de Dakar-Rally gisteren tussen Arequipa en Nazca in Peru. Foto AP / Martin Mejia

Stephane Peterhansel en Cyril Despres wonnen vandaag de laatste etappe van de Dakar Rally. Ook Nederland viel in de prijzen, in het vrachtwagenklassement wonnen Gerard de Rooy en Tom Colsoul.

Hans Stacey maakte het Nederlandse feestje compleet door op ruim vijftig minuten als tweede te eindigen in het algemeen klassement. Voor De Rooy was dit de achtste deelname, maar zijn eerste zege. De leidende positie van de Brabander kwam in de laatste etappe over slechts 29 kilometer niet meer in gevaar.

De laatste etappe werd gewonnen door de Italiaan Miki Biason. Stacey eindigde op iets meer dan honderd seconden als derde, terwijl De Rooy 3.40 minuten toegaf op zijn ploeggenoot van Iveco en als zesde finishte. De Rooy had gisteren al aangekondigd dat de eindzege hem alleen nog kon ontgaan “als hij achteruit op zijn kost moest gaan rijden”.

De Fransman Peterhansel won voor de tiende keer de race, een record. De eerste zes keren won hij in het motorenklassement, maar de laatste vier zeges waren in de auto. Voor Despres, eveneens uit Frankrijk, was dit de vierde zege in het motorenklassement, meldt persbureau AP.

De Dakar-rally begon op 1 januari in de kuststad Mar del Plata in Argentinië en eindigde vandaag in Lima, Peru.