Nederlander Christian Kist wereldkampioen darts

Caption: Christian Kist of the Netherlands celebrates after winning the Lakeside World Professional Darts Championship final match played against Tony O'Shea of England at Lakeside, Frimley Green, on January 15, 2012. AFP PHOTO/ GEOFF CADDICK De Nederlander Christian Kist viert zijn overwinning. Foto AFP / Geoff Caddick

Christian Kist is vanavond wereldkampioen darts geworden bij het Lakeside World Professional Darts Championship. De 25-jarige Vroomshopenaar versloeg in Frimley Green Tony O’Shea uit Engeland met 7-5. Kist is de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de BDO-dartbond sinds Jelle Klaassen in 2006.Klaassen was ook de laatste debutant die de wereldtitel voor zich opeiste.

In de eerste set was Kist nog niet op stoom en duidelijk minder dan O’Shea. De verliezend finalist van 2009 won die set met 3-0 en maakte het zijn tegenstander ook in de twee volgende sets moeilijk. Lakeside-debutant Kist vermande zich echter en brak naar een 2-1 voorsprong.

Bij de qualifier uit Vroomshoop vlogen de pijlen steeds vaker in de triples en ook het uitgooien gingen hem steeds makkelijker af. O’Shea brak nog wel terug naar 2-2, maar Kist sloeg direct terug en leidde bij de pauze na zes sets met 4-2.

Na de hervatting brak Kist direct door de leg van O’Shea heen en ontfutselde Silverback opnieuw een set. Het verlies van de openingsleg in de achtste set deerde de Nederlander evenmin. Via drie legs op rij was het 6-2.

In de negende set sloegen de zenuwen toe bij Kist, schrijft persbureau Novum. De Nederlander kon niet meer profiteren van fouten van O’Shea en raakte zijn uitgooien niet meer. Hij zag daardoor de Engelsman terugkomen tot 6-5. De twaalfde set lukte er plots weer meer bij Kist. Op 2-0 voor miste hij wel twee matchdarts op dubbel zestien, maar O’Shea profiteerde niet. Terug aan de oche sloeg Kist alsnog toe.

Bekijk de laatste beslissende momenten van de finale:
http://youtu.be/MdH5YD15sL0

    • Hans Klis