China: onredelijke sancties VS op staatsbedrijf om handel met Iran

China is helemaal niet blij met sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan staatsolieproducent Zhuhai Zhenrong. De Amerikanen zeggen dat deze teveel aardolieproducten heeft geleverd aan Iran, maar de Chinezen ontkennen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de eenzijdige sancties ‘onredelijk’ zijn. De VS kunnen de maatregelen treffen omdat Zhuhai Zhenrong is opgericht onder de Amerikaanse wetgeving.

“De sancties zijn in strijd met de geest en de inhoud van VN-resoluties met betrekking tot het nucleaire programma van Iran.” - woordvoerder Liu Weimin.

Ook Kuo Oil uit Singapore en FAL Oil in de Verenigde Arabische Emiraten vallen onder de maatregelen. Zij krijgen geen Amerikaanse exportvergunningen meer. Ook leningen van meer dan 10 miljoen dollar bij Amerikaanse financiële instellingen zijn nu niet meer mogelijk.

Iran speelt een grote rol in de beslissing van de VS om de sancties op te leggen. De Amerikanen hopen de energiesector van het land op deze manier te raken en zo meer openheid over diens nucleaire programma af te dwingen. Door handelsrestricties op te leggen aan instellingen die zaken doen met Irans centrale bank hoopt Amerika laatstgenoemde lam te leggen.