‘CDA met Van Haersma Buma op zoek naar nieuwe gedoogpartners’

Oktober 2010: Maxime Verhagen geeft het voorzitterschap van het CDA aan Van Haersema Buma. Foto NRC / Roel Rozenburg

Oud-campagnestrateeg en voormalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries zegt vanavond in Brandpunt dat de huidige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma het CDA moet leiden.

De Vries prijst Van Haaersma Buma als een ‘volstrekt herkenbare christendemocraat’. Hij zou uitstralen wat het CDA nodig heeft. “Betrouwbaarheid, degelijkheid en visie op lange termijn.” Zijn vermeende saaiheid zou geen probleem zijn. “Saai hoeft geen nadeel te zijn. Men vond Jan Peter Balkenende ook altijd saai.”

Van Haersma Buma niet een van de ‘usual suspects’

Na Jan Peter Balkenende heeft het CDA geen leider meer gehad. Van Haersma Buma is echter nog niet echt genoemd in de lijst met geopperde kandidaten. De vraag is wat De Vries beoogt met zijn opmerkingen. Het kan een steunbetuiging zijn, maar vorige week zei hij zelf deelname aan de verkiezingen voor het CDA-lijsttrekkerschap als ‘een optie’ te zien. “Maar het is wel voorbarig en niet aan de orde.”

Twitter avatar JackdeVries Jack de Vries Al veel reacties op persbericht Brandpunt. Goed om uitzending af te wachten. Heb slechts analyse gemaakt waarom Buma ook in rijtje hoort.
Twitter avatar JackdeVries Jack de Vries En bovendien ook waarom ikzelf niet. Hopen dat dat ook uitgezonden wordt. En dat deel over inhoud niet verdwijnt onder poppetjesgeweld..

Maxime Verhagen is niet bereid de leidersrol op zich te nemen, voor hem leek binnen de partij ook weinig steun. Camiel Eurlings en Jan Kees de Jager hebben ook al laten weten niet beschikbaar te zijn.

‘CDA en VVD moeten PVV laten vallen en nieuwe partners zoeken’

Voormalig CDA-voorzitter Marnix van Rij pleit er in dezelfde uitzending voor dat het CDA en de VVD op zoek gaan naar nieuwe gedoogpartners. De partij moet de samenwerking met de PVV stoppen en om de tafel gaan zitten met PvdA, D66 en GroenLinks. De basis moet volgens hem het huidige regeerakkoord blijven. Van Rij vindt dat bij de nieuwe onderhandelingen moet worden bekeken wat er de komende jaren nodig is. “En dan kunnen andere partijen onderdeel worden van die regering.”

Van Rij was van 1999 tot in 2001 partijvoorzitter. Na een conflict met toenmalig lijsttrekker Jaap de Hoop Scheffer trad hij af. De Hoop Scheffer werd opgevolgd door Jan Peter Balkenende.

Uitzending KRO Brandpunt uit 2011 met Van Haersma Buma over ‘de omhelzing van rechts’:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.