Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Zeker 34 Nederlanders op rampschip Italië - ‘allen veilig’

Het gekantelde schip vanochtend gefotografeerd nabij het eilandje Giglio. De kustwacht heeft tot nu toe drie lichamen geborgen. Foto Reuters

Aan boord van het gestrande cruiseschip Costa Concardio in Italië waren zeker 34 Nederlanders. Zij maken het allemaal goed, meldt een woordvoerder van alarmcentrale SOS International aan persbureau Novum.

De 34 Nederlanders hadden een reis geboekt bij een van de vier reisorganisaties die Nederlanders op het schip hadden geplaatst. Mogelijk hebben echter ook nog Nederlanders individueel een reis met het schip geregeld. Of dit het geval is en hoe het met die mensen gaat, is nog onduidelijk.

Reisorganisaties regelen vluchten

De vier reisorganisaties hebben inmiddels contact gehad met de 34 Nederlanders en zijn bezig te kijken hoe ze hun klanten terug naar Nederland kunnen halen. Dertien van de Nederlanders hadden een reis via Kras geboekt. Een woordvoerder van reisorganisatie TUI, waar Kras onder valt, meldde eerder al dat zeven van hen zaterdagmiddag vanaf het vliegveld in Milaan naar Nederland vliegen.

Voor de overige zes wordt zo snel mogelijk een vlucht geboekt. Tot die tijd verblijven ze in een hotel in Milaan. Directeur Norbert van der Glas van Cruisetravel liet weten dat er tien Nederlanders via zijn organisatie op het schip zaten. Vier van hen waren al onderweg naar Nederland. De overige zes zitten in een hotel op het vasteland in Toscane.

Ook Zeetours had drie Nederlanders aan boord. Directeur Hans Klinge heeft ze zelf gesproken en ze zijn geschrokken, maar maken het verder goed.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat weten dat Nederlanders die hun paspoort zijn kwijtgeraakt via de ambassadeur in Rome en de consul-generaal in Milaan snel een noodpaspoort kunnen krijgen.

Drie lichamen geboren, zoektocht naar mogelijke vermisten gaat door

Op het schip waren ruim 4200 opvarenden, vooral Italianen, Duitsers en Fransen. Het raakte aan de grond, waardoor een groot gat in de boeg ontstond. Zeker drie mensen kwamen om het leven. Het schip heeft slagzij gemaakt.

Mogelijk zijn er nog drie doden gevallen, maar deze berichten zijn nog niet bevestigd. Er zijn dertig gewonden, van wie er twee slecht aan toe zijn. Alle opvarenden zijn geëvacueerd naar een eilandje in de omgeving. Passagiers klaagden dat de evacuatie verre van vlekkeloos verliep omdat de bemanning hierover geen instructies had gegeven. Helikopters van de kustwacht haalden zeker vijftig mensen die nog aan boord waren van het schip.

Twaalf uur na het ongeluk lag het schip vrijwel geheel op zijn kant. De stuurboordzijde lag onder water. De boeg van het vaartuig is gescheurd, waardoor het schip water maakt.

Nog zeventig mensen vermist

De Italiaanse kustwacht maakte vanmiddag bekend dat er nog zeventig mensen worden vermist. Dat hoeft niet te betekenen dat deze mensen het ongeval niet hebben overleefd. Zij kunnen nog op het schip aanwezig zijn of elders op het eilandje Giglio. De autoriteiten doorzoeken het eiland nu “van deur tot deur”, aldus de lokale functionaris.

Bij dageraad werd begonnen met het doorzoeken van het 290 meter lange schip. Aan boord zijn zo’n tweeduizend hutten, die stuk voor stuk worden gecontroleerd.

Update 15:45: Er waren niet 26 maar zeker 34 Nederlandse opvarenden aan boord van het schip. Het bericht is aangepast en aangevuld met meer informatie.