Vlaanderen wil dat Nederland Scheldeverdragen ‘onverkort’ uitvoert

De Hedwigepolder in Zeeuw-Vlaanderen. Beeld Google Maps.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters stuurt staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker een brief waarin hij vraagt om de Scheldeverdragen “onverkort uit te voeren”. Vlaanderen dreigt grote schade te lijden door het besluit van Nederland om de Hedwigepolder toch niet te ontpolderen. Dat meldt Nieuwsblad.be.

Nederland had met Vlaanderen afgesproken de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen onder water te zetten en er een natuurgebied van te maken, om het uitdiepen van de Westerschelde te compenseren. Door het uitbaggeren kunnen grotere zeeschepen Antwerpen bereiken.

Medio vorig jaar besloot Nederland echter definitief de Hedwigepolder niet onder water te zetten. Bleker wil andere polders in Zeeland ontpolderen, maar Vlaanderen is het daar niet mee eens.

Peeters liet afgelopen zomer al weten dat de Nederlandse regering de relatie met Vlaanderen en Europa op het spel zet met het besluit.

‘Schadeclaim van 785 miljoen om Hedwigepolder’

Gisteren meldde RTL Nieuws, op basis van een vertrouwelijke nota van de Vlaamse overheid, dat Vlaanderen dreigt met een schadeclaim van 785 miljoen euro vanwege het besluit om de Hedwigepolder toch niet te ontpolderen.

Het schenden van de afspraken zou Vlaanderen volgens de notitie tussen de 250 tot 785 miljoen euro kosten. Die schade ontstaat onder meer doordat de Belgen voor miljoenen een dijk moeten aanpassen en doordat baggerwerkzaamheden vertraging oplopen.

    • Lex Boon