Tientallen doden bij aanslag op shi’itische pelgrims in zuiden Irak

Shi'itische pelgrims gisteren bij een gedenkplaats van imam Hussein in de Iraakse stad Karbala. Foto AP / Hadi Mizban

Bij een aanslag in de zuid-Irakese oliestad Basra zijn vanochtend veel doden en tientallen gewonden gevallen. Doelwit van de aanslag was een groep sh’itische pelgrims die op weg was naar een moskee in de stad.

Een zelfmoordterrorist, die gekleed ging in een politie-uniform en een valse politiekaart bij zich droeg, slaagde erin een checkpoint van de politie te bereiken en zichzelf daar op te blazen. Bij het checkpoint stonden tientallen shi’itische bedevaartsgangers te wachten om een bezoek te kunnen brengen aan een belangrijke moskee in het westen van Basra.

Over het precieze aantal slachtoffers bestaat nog onduidelijkheid. Eerder vanochtend maakten de internationale persbureaus op basis van lokale bronnen melding van tussen vijftien tot twintig slachtoffers. Later vanochtend berichtte persbureau Reuters over zeker 32 doden en meer dan honderd gewonden.

De shi’ieten in Irak zijn de afgelopen weken weer steeds vaker doelwit van naar het lijkt sunnitische extremisten die de machtspositie van de shi’ieten in Irak willen aantasten. Bij aanslagen in Irak vielen de afgelopen weken tientallen doden. Het land lijkt onveiliger geworden na het vertrek van de laatste Amerikaanse militairen eind vorig jaar. Ook verkeert Irak momenteel in een politieke crisis.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool