Van der Sloot pokerde en verloor andermaal

Dutch citizen Joran Van der Sloot sweats while sitting in the courtroom during the reading of his verdict, in the Lurigancho prison in Lima January 13, 2012. Van der Sloot, who was arrested but never charged in the 2005 disappearance of 18-year-old Alabama native Natalee Holloway on the Dutch Caribbean island of Aruba, admitted to killing 21-year-old Peruvian business student Stephany Flores after meeting her in a casino in Lima and is being sentenced today. REUTERS/Pilar Olivares (PERU - Tags: CRIME LAW POLITICS HEADSHOT TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Ook het pokeren in de Peruaanse rechtszaal is Joran van der Sloot slecht vergaan. De Nederlander, die twee jaar geleden naar Peru kwam om aan de speeltafel zijn slag te slaan maar er in de cel belandde als verdachte van moord, verloor opnieuw een spel. Zijn strategie om de rechters tot een milde straf te bewegen door zich op het laatste moment coöperatief op te stellen, bleek gisteren volledig mislukt. De Peruaanse rechtbank veroordeelde hem tot 28 jaar cel wegens het vermoorden en beroven van de 21-jarige Stephany Flores op 30 mei 2010.

Ruim twee uur duurde het voorlezen van het vonnis. Alle bewijsmiddelen passeerden in de snikhete rechtszaal van de Lurigancho-gevangenis de revue. De zwetende en voor het eerst zichtbaar nerveuze Van der Sloot (24) had het er moeilijk mee. Hij gaf tot twee keer toe te kennen geen behoefte te hebben aan het voorlezen van het hele vonnis. Alleen in de uitslag, in de straf was hij geïnteresseerd.

De verdachte, die het spektakel staand moest ondergaan, dreigde halverwege onwel te worden. Na twee glaasjes water mocht hij het vervolg verder zittend aanhoren. Alleen aan het eind moest hij weer staan. Toen werd duidelijk dat Van der Sloot de hoofdprijs zou krijgen. De verdachte reageerde hoofdschuddend, hoogst verontwaardigd.

De rechters vinden niet dat Van der Sloot in aanmerking komt voor een relatief milde straf, ook al heeft hij afgelopen woensdag een zogeheten ‘eerlijke bekentenis’ afgelegd over de moord. Door die verklaring was inhoudelijke behandeling van de strafzaak niet nodig en moesten de rechters binnen 48 uur vonnissen.

Van der Sloot had wat al te nadrukkelijk lachend zijn spijt betuigd over het doden van Flores. Zijn houding heeft in de Peruaanse media veel verontwaardiging gewekt. Ook de rechters oordeelden nu Van der Sloot ongeloofwaardig te vinden. Tot voor kort had hij immers laten weten zijn bekentenis bij de politie te zullen aanvechten wegens vermeende onregelmatigheden. Van een oprecht berouwvolle verdachte was volgens de rechters dus geen sprake. Zij stelden dat het doden van Flores getuigt van grote gemeenheid.

Dat de straf twee jaar lager uitvalt dan de eis komt doordat Van der Sloot relatief jong was ten tijde van het delict. De rechtbank zei dat Van der Sloot pas op 10 juni 2038 de gevangenis uit mag, op voorwaarde dat hij de bijna 60.000 euro schadevergoeding heeft betaald aan de familie van het slachtoffer. Bij goed gedrag kan hij in aanmerking komen voor vervroegde invrijheidsstelling.

De advocaat van de familie Flores, Edward Álvarez, zei na afloop dat de familie tevreden is met de straf voor Van der Sloot. De familie gaat niet in beroep. Van der Sloot zei zich te beraden over het in beroep aanvechten van zijn straf. De rechtbank zei verder dat de Nederlander na het uitzetten van zijn straf direct Peru moet verlaten. Dan wachten de Amerikanen hem op in verband met het afpersen van de moeder van Natalee Holloway, het meisje dat in 2005 verdween na een avondje stappen met Joran van der Sloot.

    • Marcel Haenen