Uitgelicht zondag

Programme Name: Great Barrier Reef - TX: n/a - Episode: Nature's Miracle (No. 1) - Embargoed for publication until: 22/12/2011 - Picture Shows: Ribbon Reef, Great Barrier Reef, Australia - (C) Tara Artner - Photographer: Tara Artner BBC/Tara Artner

Films

Dinner at Eight (George Cukor, 1933, VS). Klassieke, satirische all star-komedie, naar Broadwayhit van George Kaufman en Edna Ferber, hekelt de society van de jaren dertig. Met Marie Dressler, John Barrymore, Jean Harlow. Eén, 14.05-15.55u.

Rising Sun (Philip Kaufman, 1993, VS). Verfilming van bestseller van Michael Crichton werd conventionele samenzweringsthriller tegen decor van Japans-Amerikaanse spanningen in het bedrijfsleven. Inspecteur Sean Connery geeft, tijdens onderzoek naar moord, collega Wesley Snipes college over Japanse zeden en gewoonten. Ook met Harvey Keitel. RTL7, 20.00-22.30u.

Shakespeare in Love (John Madden, 1998, VS/GB). Historisch-romantische komedie over Shakespeare plukt te hooi en te gras uit diens Verzameld Werk en vertoont ironische parallellen met vooral Romeo & Julia. Joseph Fiennes speelt de toneelschrijver als een geprangd genie dat zijn inspiratie bij elkaar jatte. Toneelgekke aristocrate Gwyneth Paltrow ontpopt zich tot zijn muze. Goed voor zeven Oscars. RTL8, 22.00-00.20u.

Baisers volés. (François Truffaut, 1968, F). Deel drie van François Truffauts autobiografische Antoine Doinel-cyclus is een film van kwikzilveren scènes en montere melancholie die na nog steeds verrast. Jean-Pierre Léaud speelt een jonge twintiger van twaalf-ambachten-dertien-ongelukken die moddert met de liefde, maar na vallen en opstaan toch een happy end vindt. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.00-22.30u.

Informatief

Boeken. Wim Brands praat onder meer met schrijfster Mariët Meester naar aanleiding van haar boek De mythische oom, over een familiedrama in een orthodox-christelijke Nederlandse immigrantenenclave in het noordwesten van de Verenigde Staten. Ned.1, 11.20-12.00u.

R.E.L.: Romeyn en Lamoree. Humoristisch kunstprogramma waarin Michiel Romeyn en Jhim Lamoree de kunstwereld verkennen is weer terug. Vanavond stappen ze in de wereld van kunstenaar Panamarenko, schilder Jonathan Meese en en houten vliegtuigbouwer Joost Conijn. Ned.2, 19.45-20.20u.

Great Barrier Reef. Deek 3 en slot van natuurdocumentaireserie over het Groot Barrièrerif bij de Australische kust, ’s werelds grootste rif en sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst. Vanavond over de invloed van de klimaatverandering op het Rif, met bijvoorbeeld (meer) cyclonen. Afl.: Reef and beyond. BBC 2, 21.00-22.00u.

Django Reinhardt, three fingered lightning. Documentaire uit 2011 van Christian Cascio over de legendarische Belgische jazzgitarist Django Reinhardt (1910-1953). Reinhardt wordt beschouwd als een groot jazzgitarist, ondanks zijn door een brand verminkte en misvormde linkerhand. Hij wist zijn handicap echter om te buigen naar een geheel eigen stijl, die hij verder verfijnde door zijn samenwerking met violist Stéphane Grappelli, met wie hij het Quintette du Hot Club de France oprichtte. Canvas, 21.50-22.45u.

Amusement

Call the midwife. Zesdelige Britse dramaserie over de belevenissen van een aantal jonge vroedvrouwen in het Londense East End in de jaren 50. In de eerste aflevering arriveert de net opgeleide Jenny Lee in het Nonnatus Huis. Tot haar verbazing blijkt dat een klooster te zijn. BBC 1, 21.00-22.00u.