Uitgelicht zaterdag

Films

Moordwijven (Dick Maas, 2007, NL). Zwarte komedie van plagerige landgenoot Maas over miljonairsvrouwen (Bracha van Doesburgh, Hadewych Minis en Sanne Wallis de Vries) die zich ledig houden met plastische chirurgie en plannen om een overspelige echtgenoot te laten vermoorden. Er boort zich ook een vliegtuigje in een kantoorgebouw: Dan komt er toch meestal nóg een? RTL5, 20.00-22.00u.

Women in Love (Ken Russell, 1969, GB). Schitterende adaptatie van roman van D.H. Lawrence maakte de onlangs overleden regisseur Ken Russell wereldberoemd en zou zijn beste film blijven. Glenda Jackson, Jennie Linden, Alan Bates en Oliver Reed kampen met de (conventionele) liefde. In een beroemde scène worstelen de heren naakt voor de open haard. Russell verfilmde twintig jaar later ook The Rainbow van Lawrence, deze wordt om 01.45 uur door de BBC uitgezonden. Women in Love wordt voorafgegaan door een portret van de flamboyante Russell: A Bit of a Devil (aanvang 22.00u.).BBC 2, 22.50-00.55u. (Women in Love)en 01.45-03.30u. (The Rainbow)

Japanese Story (Sue Brooks, 2003, Aus). Als een Australische geologe (Toni Collette) met tegenzin een Japanse zakenrelatie begeleidt naar de Australische woestijn gebeuren er vreemde dingen. Intelligent drama over schuld en rouw. Met hypnotiserende beelden en fraaie hoofdrol van Collette. Canvas, 23.45-01.30u.

Informatief

Fordson. Documentaire. Dearborn, Michigan, een stad met een grote Arabisch-Amerikaanse gemeenschap, heeft twee grote scholen: Dearborn High en Fordson. Ieder jaar spelen hun footballteams een beladen wedstrijd tegen elkaar. Met nog een week te gaan voor de editie van 2009 is het ramadan. Ondanks het zware trainingsschema moeten de Arabische spelers van Fordson vasten. Wedstrijdbeelden, scènes uit het dagelijks leven in Dearborn, en interviews met spelers en hun ouders laten een hechte gemeenschap zien, waarvan het geloof in Allah de ruggengraat vormt. Los daarvan droomt iedereen zijn eigen American Dream. Ned.2, 12.00-13.00u.

Arctic with Bruce Parry. In een vijfdelige serie reist Bruce Parry, voormalige officier van de Royal Marines en tegenwoordig tv-presentator, in een enkele zomer door het Noordpoolgebied, langs de verschillende volkeren die er leven. Ned.3, 20.50-21.55u.

Debat op 2. Het staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman afgelopen week heeft veel stof doen opwaaien. Met name het bezoek van de koningin, met een sjaal over haar hoed, aan twee moskeeën riep veel discussie op. De PVV was er als de kippen bij om Kamervragen te stellen. De koningin was duidelijk in haar reactie: echt onzin. Burgers en deskundigen gaan hierover met elkaar in gesprek, onder leiding van presentator Ghislaine Plag. Is het goed dat de koningin zich uitlaat, of is het een staatshoofd onwaardig om op deze manier te reageren? Ned.2, 21.10-22.00u.

Amusement

Lijn 32. Aflevering 1 van achtdelige Nederlandse dramaserie. Op het moment dat een rechtszaak met een bekende rechtse politicus dient, ontploft voor het gerechtsgebouw een stadsbus. Serie volgt de verhalen van de inzittenden. Ned.2, 20.15u-21.10u.

All you need is love. Show waarin Robert ten Brink op het liefdespad gaat, gebroken harten repareert, of als koppelaar optreedt, gaat haar nieuwe seizoen in. Nieuw is de trip naar Australië, waarbij hij familieleden, vrienden of relaties met elkaar herenigt. RTL4, 21.30-23.00u.