thuiskoknieuws

Ingrediënten

Chilipasta (Gochujang) – Koreaanse chilipasta – is verkrijgbaar bij goedgesorteerde zaken met Aziatische ingrediënten, zoals de Amazing Oriental supermarkten (vestigingen: www.amazingoriental.com). De chilipasta zit in een soort margarinekuipje en is wel pittig maar niet verzengend heet. Hij wordt gemaakt van chilipepers, gefermenteerde sojabonen, water, zout en rijstmeel. Er is ook een Chinese chilisaus met gefermenteerde bonen te koop, ik weet niet of die gemakkelijker te verkrijgen is dan de Koreaanse, hij heet: toban jiang.

Udonnoedels zijn dikke witte Japanse noedels, gemaakt van tarwebloem, water en zout, zonder ei. Vandaar dat ze zo wit zijn. Ze zijn voorgekookt te koop in vacuümpakjes, of gedroogd.

Rijstschijfjes (Tteok) zijn beslist geen rijstwafels of zoiets, maar kleine ovale dikke deegplakjes, die in zakken verkocht worden. Ze liggen bij de gekoelde waren zoals tofu enzovoort en moeten gekookt worden om ze te kunnen eten.

Sojabonenpasta (Doenjang) lijkt het meest op Japanse donkere rijstmiso, een volle, hartige smaak die bijna naar alcohol neigt.

Dipsaus

Bij veel Koreaanse gerechten wordt, behalve kim-chi, een dipsausje geserveerd, bijvoorbeeld met sojasaus en sesamzaad, eventueel aangevuld met azijn, fijngehakte peper en schijfjes lente-ui. Maar het kan ook bestaan uit een eetlepel chilipasta of sojabonenpasta vermengd met wat sesamolie en azijn. Wie niet heel ingewikkelde Koreaanse gerechten wil maken, kan bijvoorbeeld een omelet met kant-en-klare kim-chi maken en er zo’n sausje en rijst bij geven.

Hoe eten anderen?

Een heel leuke manier om daar achter te komen is via het nieuwe virtuele eetmuseum (foodmuseum.nl). Je loopt op de site een hal binnen met een winkel, een restaurant, een galerij, een tentoonstelling en kiest waar je heen wilt. In de shop zijn de boeken van Linda Roodenburg te koop, de bekroonde schrijfster van het Rotterdams Kookboek en van Eten op aarde. Zij is dan ook de oprichter van dit museum, waarin veel leuks en wetenswaardigs te vinden is.