Rutte staat achter hoofddoek

Premier Rutte vindt de hoofddoek niet een symbool voor de onderdrukking van de vrouw. „Dat is veel te algemeen. Het slaat nergens op”, zei hij gistermiddag in een reactie op de commotie die is ontstaan rond de staatsbezoeken aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.

Koningin Beatrix had donderdag gezegd dat het „echt onzin” is dat de hoofddoek in de landen die ze had bezocht een teken van vrouwenonderdrukking is. Zij reageerde op kritiek van PVV-leider Geert Wilders op het feit dat zij een sluier droeg bij twee bezoeken aan een moskee. Volgens Wilders legitimeerde Beatrix daarmee het onderdrukken van vrouwen. Rutte zei dat hij de volledige verantwoordelijkheid nam voor de uitspraken van de koningin. „Wat zij zegt, zeg ik”, zo legde hij het principe van de ministeriële verantwoordelijkheid uit. Hij voegde er nog aan toe: „Het staat elke politicus vrij om de koningin aan te vallen. Dat is vrijheid van meningsuiting.”

De premier weersprak de kritiek van de oppositie dat Rutte en zijn kabinet te weinig hebben gedaan om de koningin te beschermen. Zo had Wilders op Twitter het „een trieste wanvertoning” genoemd dat Beatrix hoofdbedekking had gedragen. Volgens Rutte is toen meteen afgesproken dat minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) zou reageren. In dit soort gevallen moet je „direct klare wijn schenken”. Rosenthal zei dat de koningin zich had aangepast aan de gebruiken van het ontvangende land en dat het een kwestie was van „respect tonen aan een godshuis”.

Op de Kamervragen van de PVV luidde het antwoord van het kabinet: „Bij een bezoek van H.M. de Koningin aan een godshuis worden de daarbij behorende kledingvoorschriften gerespecteerd.” Op Wilders’ vraag over vrouwenonderdrukking ging Rutte pas gistermiddag in.

Op de vraag of de kwalificatie „onzin” van de koningin niet te hard is, zei de premier: „Onzin is nog een te voorzichtige kwalificatie.” Rutte wilde niet zeggen of hij vooraf op de hoogte was van wat Beatrix tegen de pers zou gaan zeggen. Over zijn contacten met de koningin, en die met Geert Wilders, wilde hij geen mededelingen doen.