Russische munitie naar Syrië vervoerd

Een schip met Russische munitie aan boord is in de Syrische haven Tartus aangekomen, zo hebben Russische en Cypriotische media vrijdag bericht.

De Europese Unie neemt een wapenembargo tegen Syrië in acht, maar Moskou wil daarvan niets weten. Rusland is een van de weinige overgebleven bondgenoten en wapenleveranciers van het regime van president Bashar al-Assad, dat sinds half maart met geweld probeert af te rekenen met demonstrerende opposanten. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde vorige maand een wapenembargo „oneerlijk” omdat oppositie-eenheden wél wapens zouden kunnen krijgen.

Het schip, de onder de vlag van Saint Vincent en de Grenadines (in de Caraïben) varende Chariot, had volgens Cypriotische functionarissen in ieder geval vier kratten met kogels van de Russische staatswapenexporteur Rosoboronexport voor Syrië aan boord. De Cypriotische autoriteiten ontdekten de lading bij een inspectie nadat de Chariot voor brandstof in de haven van Limassol had aangemeerd. Ze lieten het schip weer gaan nadat de bemanning had toegezegd de bestemming te wijzigen en naar Turkije te gaan.

Een bron bij reder Westberg in Sint Petersburg bevestigde gisteren dat het schip toch naar Syrië was gevaren. Hij sprak alleen maar in algemene termen over een „gevaarlijke lading”. Hij voegde eraan toe dat geen enkele Russische wet de levering van de lading verbiedt.

In december leverde Rusland al raketten die tegen schepen te gebruiken zijn aan Syrië. Eerder deze maand bracht een Russische vlooteenheid rond het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov een bezoek aan Tartus. De komst van de vloot was volgens de marine mede bedoeld om de Russisch-Syrische „vriendschapsbanden te versterken”. (Reuters)