‘Pro-Chinese’ president Taiwan wint herverkiezing

Zittend president van Taiwan, Ma Ying-jeou, gaat na het tellen van de helft van de stemmen ruim aan de leiding bij de presidentsverkiezingen die vandaag werden gehouden. President Ma staat bekend om zijn verzoenende koers in de richting van China.

Zittend president Ma bracht vanochtend zijn stem uit in een stemlokaal in hoofdstad Taipei. Foto AFP / Hsieh Chia-chang

De Taiwanese president Ma Ying-jeou heeft vandaag de presidentsverkiezingen in het land gewonnen gewonnen. Ma kreeg 51,6 procent van de stemmen, zes procent meer dan zijn uitdager van de Democratische Progressieve Partij, Tsai Ing-wen. Een derde kandidaat, James Soong, kreeg nog geen drie procent van de stemmen.

Ma populair vanwege economisch succes

De huidig president heeft zijn populariteit vooral te danken aan het economische succes van Taiwan. Dat is weer goeddeels te verklaren door de onder Ma’s leiding verbeterde relaties met China, schreef onze correspondent Oscar Garschagen gisteren in NRC Handelsblad:

“Onder Ma herstelde de Taiwanese economie zich snel van de financiële crisis van 2008/2009 en werd er met China een vrijhandelsverdrag gesloten dat vooral voor Taiwan zeer profijtelijk is. De Taiwanese economie groeit weer jaarlijks, mede dankzij China en Chinese toeristen, met ruim vier procent. De instelling van rechtstreekse lucht-, zee-, en postverbindingen onder Ma droeg daar aan bij.”

Ma’s tegenstrever, Tsai Ying-wen, bepleitte in de campagne voor de verkiezingen een meer afstandelijke koers ten opzichte van China en kritiseerde Ma om de toenemende economische ongelijkheid in Taiwan. Ze was de eerste vrouwelijke presidentskandidaat sinds in 1996 vrije verkiezingen werden ingevoerd en vooral geliefd onder jongeren. Ze leek zeker niet kansloos voor het presidentschap, want in een recente peiling trokken de twee voornaamste kandidaten gelijk op.

De acht miljoen stemgerechtigde inwoners van Taiwan konden vanaf één uur vannacht Nederlandse tijd naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De opkomst bij de verkiezingen ligt volgens persbureau AP rond de tachtig procent.

    • Pim van den Dool