Popprijs en bierregen voor De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig na het in ontvangst nemen van de Popprijs 2011. Screenshot NOS

Op het Festival Noorderslag in Groningen heeft vanavond De Jeugd van Tegenwoordig de popprijs 2011 in ontvangst genomen. Naast een cheque van 10.000 euro en een beeld van Theo MacKaay werden de rappers getrakteerd op de traditionele bierregen.

De Jeugd van Tegenwoordig, afkomstig uit Amsterdam-Noord, bestaat uit rappers Willie Wartaal, Vieze Fur en P. Fabergé en vaste producer Bas Bron. De jury roemde de groep een ‘zeldzaam aanstekelijk viertal, dat zich bewezen heeft als grote inspirators voor niet alleen aankomende raptalenten, maar voor iedereen die van muziek houdt’. De Jeugd brak door in 2005 met het nummer Watskeburt?!.

In november 2010 verscheen het meest recente album van De Jeugd, De lachende derde. Ze zijn nog even “mesjogge en oversekst” maar kampen met “opflakkerende bezinning” schreef NRC-recensent Ron Rijghard destijds in zijn recensie.

“De nieuwe cd van De Jeugd van Tegenwoordig begint met een bekentenis. “Vroeger was ik leip. Betaalde rekeningen nooit op tijd. (…) Ik ben veranderd, je boy is gegroeid. Mijn geduld is nu lang als vloei. Niet meer bang voor post of papieren. Ik ben nu dol op internetbankieren.”

Het openingsnummer Zo volwassen, zo beleefd geeft een indruk van wat er is veranderd sinds 2005. Dat jaar scoorde het jonge viertal een monsterhit met Watskeburt?!, een vernieuwende rapsong op elektronische beats met een ingenieuze nonsenstekst die stof leverde voor filologische bespiegelingen. Rappers Faberyayo (echte naam Pepijn Lanen), Vieze Fur (Freddy Tratlehner) en Willie Wartaal (Olivier Locadia) en hun muzikale brein Bas Bron waren plots Nederlandse popsterren.

Inmiddels zijn ze ook al weer achter in de twintig. Nog even mesjogge en oversekst, maar kampend met opflakkerende bezinning. In regels over boodschappen doen bij de Appie, de Blokker en de woonboulevard klinkt zelfspot door, maar ook opluchting. Altijd maar slecht gaan is hard werken.”

De prestigieuze muziekprijs wordt sinds 1986 ieder jaar uitgereikt aan diegene die het voorgaande jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Vorig jaar kreeg Caro Emerald de prijs. De jury van de Popprijs bestaat uit uit artiesten, radio-dj’s, programmeurs en journalisten.