Perfecte uitvoering van klassiekers 9

Bij Asian Glories worden alle deegwaren in eigen, open keuken gemaakt, ziet Ronald Hoeben.

©Ronald Hoeben

Ik zal vast niet de enige zijn die bij de eerste restaurant-herinnering direct aan ‘de Chinees’ denkt: een theatrale inrichting met draken en lampionnen, grappig pratende mannen en vrouwen die mysterieus voedsel op tafel zetten. Met kroepoek die knetterend aan je tong plakte, zoet, knapperig varkensvlees en naast het flesje Maggi de sambal oelek waaraan duivelse smaaksensaties werden toegeschreven. Soep van haaienvinnen, kon het wilder? Wie heel goed zoekt, komt zo’n restaurant in de provincie nog wel tegen, al zijn de meeste er inmiddels overgestapt op een ‘onbeperkt wokken’-formule.

In de grote steden zijn de Chinese restaurants allengs Chinezer geworden en zijn ze de Indonesische restaurants zowel in aantal als in aanbod ruimschoots voorbijgestreefd. Wie vroeger Indonesisch ging eten, gaat nu naar de Thai, wie Chinees wil eten kan kiezen uit een ruim aanbod en verschillende keukenstijlen.

Tussen zijn gerechten-toptien van 2011 die cuisinier Robert Kranenborg twitterde (@vossius) zat tussen de creaties van grootheden als Robuchon, Alain Passard en Ferran Adrià ook een foto van de Pekingeend van Asian Glories in Rotterdam.

Misschien komt het doordat het restaurant verstopt zit in de Leeuwenstraat, met troosteloos uitzicht op een parkeergarage van DDR-allure, dat er zelfs Rotterdammers zijn die het leukste en misschien wel beste Chinese restaurant van hun eigen stad niet eens kennen.

Het gezicht van Asian Glories is de immer goedgehumeurde gastvrouw Jenny Fan Loh, die ook het aanzienlijke wijnassortiment beheert, maar het zijn de prestaties van de keuken die dit restaurant tot een ‘koksrestaurant’ maken, want Kranenborg is lang niet de enige kok die de weg naar de Leeuwenstraat weet te vinden. Een belangrijk element voor de kwaliteit is dat bij Asian Glories alle deegwaren in eigen, open keuken worden gemaakt, wat alleen al in de verschillende texturen tot openbaringen leidt. Dat is te beleven in het simpelste dim sum menu (25 euro), waarin perfecte uitvoeringen van oude bekenden als ha kauw en siew mai (gestoomde dim sum van garnalen en varkensvlees), maar ook een getrancheerde, gefrituurde inktvismousse of een micro hamburger van langzaam gegaard spek tussen een bapaobroodje. Nu doorgaan: krokante garnalenloempia’s in zachte, transparante deegrolletjes met sesamzaad en gehakte lente-ui. We willen niet stoppen eer we Kranenborgs favoriete pannenkoekje met Pekingeend, frisse komkommer en lente-ui gegeten hebben en bezwijken vervolgens voor gefrituurde grote garnalen met gedroogde pepers, groenten en gefrituurde rijstmie. Nu naar huis. Nee, eerst nog in slablad gerolde ganzenlever met pijnboompitten, sesamzaad en varkensvlees. Kosten van de festiviteiten inclusief twee gulle glazen Weissburgunder: 92 euro. Wanneer gaan we weer?

Asian GloriesLeeuwenstraat 15Rotterdam010 4117107

    • Ronald Hoeben